Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 7 декември:

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Научният форум ще се проведе в Средец

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България.

Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село Дебелт, община Средец. През следващите десетилетия паметници от античния град: монети, статуи, керамични съдове, надписи, предмети от бронз и желязо постъпват в музейни сбирки и частни колекции. Ноември 1912 г. е създадено археологическо дружество „Деултум“ в гр. Бургас, с мисълта да се събират и съхранят материалите от колонията, които по-късно поставят основите на Народния музей в гр. Бургас, днес Регионален исторически музей.

Археологическите проучвания край с. Дебелт имат над 40 годишна съвременна история. Започнали през 1980 г. в резултат от голям инвестиционен проект на държавата за построяване на металургичен комбинат, те доказват изключително високата наситеност на района с културно-историческа богатство. От 1988 г. територията на римската колония, византийския град и средновековния гарнизон в едно с граничният вал „Еркесия“, са резервирани от държавата и обявени за Национален археологически резерват „Античен и средновековен град „Деултум - Дебелт“.


Ръководител на първия етап от проучванията е д-р Стефан Дамянов, завеждащ отдел „Антична археология“ в НИМ - София. В периода до 1989 г. в тях вземат участие почти всички археолози от Археологически отдел на Окръжната дирекция "Културно историческо наследство" Бургас: Тотко Стоянов, Петър Балабанов, Цоня Дражева, Петя Кияшкина, Илияна Бонева и други. През тези години са проучени редица антични и средновековни обекти в границите на строителната площадка на металургичния завод, а от 1986 г. започват редовните разкопки на територията на античната колония Деултум. В Дебелт се оформя едно научно средище, принос за което има и изградената тук археологическата база, която създава условия и обезпечава целогодишната работа на учени и специалисти.

Превратностите на времето поставят резервата пред изпитания и ако преди 20 години този обект не се е въздигнал от забвението, благодарение на обновения музей в община Средец, на новосформирания научен екип и желанието да се продължи проучването тук, то днес тази среща нямаше да се състои. Продължава се проучването на форумните антични терми на колонията, с научен ръководител Кр. Костова, градоустройството на колонията с акцент area sacra, с научен ръководител доц. д-р Хр. Прешленов, укрепителната система на колонията и града, с ръководител проф. д-р Л. Вагалински, както и останките на тракийския град Добелт, под ръководството на доц. д-р П. Балабанов, средновековния граничен вал „Еркесия”, проучван от проф. д-р Д. Момчилов.

На последните 20 години усърдна проучвателна дейност е посветена днешната Научната конференция 20+. Научни рабитници, които са работили през тези години на терен и по проблемите на Деултум, ще се срещнат във Военен клуб - Средец.

Научните доклади на археолозите ще бъдат събрани в един том, който ще бъде публично достъпен в интернет. Той ще разказва за живота на хората в колонията, как са живеели, с какво са се хранили, обличали, от какво са боледували. Изданието ще бъде достъпно в средата на следващата година.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42