Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 7 декември:

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Научният форум ще се проведе в Средец

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България.

Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село Дебелт, община Средец. През следващите десетилетия паметници от античния град: монети, статуи, керамични съдове, надписи, предмети от бронз и желязо постъпват в музейни сбирки и частни колекции. Ноември 1912 г. е създадено археологическо дружество „Деултум“ в гр. Бургас, с мисълта да се събират и съхранят материалите от колонията, които по-късно поставят основите на Народния музей в гр. Бургас, днес Регионален исторически музей.

Археологическите проучвания край с. Дебелт имат над 40 годишна съвременна история. Започнали през 1980 г. в резултат от голям инвестиционен проект на държавата за построяване на металургичен комбинат, те доказват изключително високата наситеност на района с културно-историческа богатство. От 1988 г. територията на римската колония, византийския град и средновековния гарнизон в едно с граничният вал „Еркесия“, са резервирани от държавата и обявени за Национален археологически резерват „Античен и средновековен град „Деултум - Дебелт“.


Ръководител на първия етап от проучванията е д-р Стефан Дамянов, завеждащ отдел „Антична археология“ в НИМ - София. В периода до 1989 г. в тях вземат участие почти всички археолози от Археологически отдел на Окръжната дирекция "Културно историческо наследство" Бургас: Тотко Стоянов, Петър Балабанов, Цоня Дражева, Петя Кияшкина, Илияна Бонева и други. През тези години са проучени редица антични и средновековни обекти в границите на строителната площадка на металургичния завод, а от 1986 г. започват редовните разкопки на територията на античната колония Деултум. В Дебелт се оформя едно научно средище, принос за което има и изградената тук археологическата база, която създава условия и обезпечава целогодишната работа на учени и специалисти.

Превратностите на времето поставят резервата пред изпитания и ако преди 20 години този обект не се е въздигнал от забвението, благодарение на обновения музей в община Средец, на новосформирания научен екип и желанието да се продължи проучването тук, то днес тази среща нямаше да се състои. Продължава се проучването на форумните антични терми на колонията, с научен ръководител Кр. Костова, градоустройството на колонията с акцент area sacra, с научен ръководител доц. д-р Хр. Прешленов, укрепителната система на колонията и града, с ръководител проф. д-р Л. Вагалински, както и останките на тракийския град Добелт, под ръководството на доц. д-р П. Балабанов, средновековния граничен вал „Еркесия”, проучван от проф. д-р Д. Момчилов.

На последните 20 години усърдна проучвателна дейност е посветена днешната Научната конференция 20+. Научни рабитници, които са работили през тези години на терен и по проблемите на Деултум, ще се срещнат във Военен клуб - Средец.

Научните доклади на археолозите ще бъдат събрани в един том, който ще бъде публично достъпен в интернет. Той ще разказва за живота на хората в колонията, как са живеели, с какво са се хранили, обличали, от какво са боледували. Изданието ще бъде достъпно в средата на следващата година.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за училищен театър на испански език започва в сряда

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна. Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в..

публикувано на 26.02.24 в 13:15

Десетки изпълнители се явиха на първия кастинг за конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Едни от най-добрите млади музиканти от цялата страна  се явиха на кастинг през уикенда за първия Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“. В него могат да участват младежи до 33-годишна възраст. Различното от многобройните музикални формати, е изискването младите изпълнители да представят и авторска песен. Акцентът на новия..

публикувано на 24.02.24 в 14:58

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо днес в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

обновено на 24.02.24 в 13:23

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна..

обновено на 24.02.24 в 08:42
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя.  Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра..

обновено на 23.02.24 в 20:47

Община Бургас отбелязва със спектакъл 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

С впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет Христо Фотев ще бъде открита официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия на негово име. По традиция тя ще се състои на рождената му дата-  25 март, като тази година мястото е Атриумът на БСУ. Спектакълът е на бургаския..

публикувано на 23.02.24 в 18:30

Камелия Панайотова представя романа си "Ане" в Бургас

Среща разговор с Камелия Панайотова, авторката на романа "Ане" ще се проведе днес в Бургас. Модератор ще е Слави Томов. Това е роман за живота в периферията – в малките български градчета и селца. За травмата на необичаното дете и страхът от отхвърляне. За порастването и приятелството. И най-вече за силата на прошката, която най-трудно даваме на себе..

публикувано на 23.02.24 в 09:40