Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу решението на ОИК-Бургас за избор на общински съветници


Бургаският административен съд отложи делото срещу решението на ОИК – Бургас за избор на общински съветници. Днес трябваше да бъдат изслушани 11 – те вещи лица, които изготвиха съдебно – техническа експертиза. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов. Спор между вещите лица дали да бъдат отчетени като действителни има по 101 бюлетини.

По време на днешното заседание адвокатите на заинтересованите страни и представителите на Общинската избирателна комисия в Бургас посочиха, че не са имали достатъчно време да се запознаят с експертизата, която в обем от над 400 страници, тъй като тя е внесена вчера в съда. 


"Ние съвсем за кратко, 24 часа, имахме да се запознаем поне с обобщените данни. Смятаме, че има някои неточности, поради което искахме да отлагане с оглед вещите лица да имат време, спокойно да си оправят експертизата. Неточности има при пренасяне на цифрите от протокола на ОИК в обобщените таблици. Има и чисто изчислителни грешки в общия брой на намерените бюлетини. Експертизата е непълна, тъй като в електронния вариант на предоставената експертиза, липсват оспорените бюлетини. Няма как заинтересованите страни да се запознаят с изображението на оспорените бюлетини. Настоявахме и за констативните протоколи, които са си водили при отварянето на всеки един чувал да бъдат представени, но съдът не допусна това искане, ще работим само с екселските таблици, които са представени към заключението на вещите лица. Спорните бюлетини ще ги прецени съдът, нашата гледна точка е, че 99 % от спорните бюлетини са абсолютно действителни", каза председателят на ОИК – Бургас Фани Семерджиева. Тя допълни, че след като бъдат предоставени пълните данни, ще има допълнителна експертиза от вещо лице, което ще изчисли общинската избирателна квота.


Според жалбоподателя Константин Бачийски има възможност за пренареждане в Общинския съвет в Бургас. "Самата експертиза показва, че неправилно е отразено преброяването, извършено в изборния ден. То е и нормално, това са 339 секции, средно по 7 човека, над 2000 души са го броили. Тук 11 човека са преброили абсолютно всички секции, по абсолютно един и същ начин. Видимо от резултатите, има разминавания спрямо тези, които са отчетени в протокола на ОИК и спрямо това, което е направено в експертизата", посочи той. 

По време на заседанието, адвокатите поискаха да бъдат нанесени корекции в експертизата и да се обособи отделна графа в нея. "Ние не сме съгласни при условие, че не се иска от една страна да се допусне изслушването на вещите лица, да се задават въпроси непрекъснато към тях, които касаят тяхната работа, която е предмет на изслушване в заключението. Нормално беше съдът да уважи искането на колегите от гледна точка запознаване с материалите, а всички останали въпроси, които бяха поставени в днешното съдебно заседание, практически касаят същинската работа на вещите лица, като при изслушването им те ще отговарят на съответните въпроси" коментира адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов.


Христиан Митев, адвокат на една от заинтересованите страни, посочи, че всяка една бюлетина тежи при определянето на общинската избирателна квота, а спорните бюлетини не са никак малко. 

"Има такива случаи, в които например има отбелязване с "кръг", вместо с Х или V, както е по Изборния кодекс. Имаме недействителни бюлетини, при които имаме надписи с цифри, букви и други знаци, които нямат нищо общо със самата бюлетина. Бюлетини, които са били недействителни, са определени от вещите лица като действителни и обратно съответно. Почти всички участници в изброите са засегнати от подобни грешки на секционните избирателни комисии, което не е учудващо за хора, които 12 часа стоят и на края им се налага да извършат най-важното действие, което е преброяването", коментира той. 

Следващото заседание по делото е насрочено за 11 декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Според Дилов формулата "правителство на..

публикувано на 30.06.24 в 10:43
Жечо Станков

Жечо Станков: Четирилентовите пътища в област Бургас ще помогнат за икономическото развитие на региона

Предизвикателствата пред общинските кметове в област Бургас са лошата пътна инфраструктура, нуждата от подмяна на ВиК мрежата, както и проблемите по програмата за саниране. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков след проведена среща между областния управител Мария Нейкова, кметовете и бургаските депутати.  Областният управител и..

обновено на 28.06.24 в 18:22

Андрей Рунчев, ГЕРБ-СДС: Кандидатът за премиер ще получи в понеделник папката от президента

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи папката за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще я получи кандидатът за министър-председател на коалицията. Името му ще стане ясно на 1 юли в 9 часа сутринта, беше лаконичен бургаският депутат и общински лидер на ГЕРБ Андрей Рунчев. За БНР Бургас той коментира работата на новото..

публикувано на 28.06.24 в 16:30

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера отговори на..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 08:26

Президентът покани ИТН и "Величие" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11 часа на "Дондуков"2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ". Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 13:43