Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Микуцева:

Около 3 млн. лева са задълженията на некоректните абонати на ВиК Ямбол

Христина Микуцева
Снимка: БАВ

Около 3 млн. лева са несъбраните задължения от некоректни абонати на ВиК дружеството в Ямбол. Заради социалната поносимост, енергийният регулатор не позволи на дружеството да повиши цената на кубик вода от началото на годината до тази в одобрения бизнес план. 

Събираемостта на сметките за използваната от абонатите вода е добра, но въпреки това задълженията през годините се увеличават, посочи управителят на ВиК- Ямбол Христина Микуцева, която пое поста преди броени дни:

„Може сумата да изглежда голяма, стресираща, но от тази година ще ви дам информация от 19 млн. лева фактурирани не са събрани около 103 хил. лева.“

В утвърдения от регулатора 5-годишен бизнес план на ВиК дружеството от началото на тази година цената за кубик вода в Ямбол трябваше да е 4 лв. и 99 ст. , но самият регулатор не позволи посочената цена да влезе в сила.

"Към момента цената на кубик вода в Ямбол е 4,96 лв. какъвто е и социалният праг на поносимост".

Новият управител на ВиК дружеството в Ямбол посочи още, че  около 1,5 млн. лева не са били инвестирани през миналата година и ще бъдат усвоени заедно със заложените за инвестиции 3 млн. през 2024 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в част от Карнобат днес

Заради авария ще бъде спряна водата от 13:30 ч. до 18:30 ч. в част от Карнобат. Това съобщават от ВиК - Бургас. Ще се извършват строително –монтажни дейности в района на ул. "Карнобатска комуна" и района около нея. Водата ще бъде спряна утре и в село Искра от 8.00 ч. до 17.00 ч. заради авариен ремонт. 

публикувано на 23.07.24 в 12:48
Община Сунгурларе

Ограничения за ползването на питейна вода за поливане

Кметът на Сунгуларе  издаде заповед за ограничения за ползване на питейната вода за поливни цели в четири населени места.  От вчера в селата Бероново, Вълчин, Костен и Пчелин има воден режим в интервала 19 - 7ч.  сутринта. Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов обясни,че това се налага защото тези села са на собствени водоизточници...

публикувано на 23.07.24 в 12:39
В жегите всички домашни любимци трябва да имат постоянен достъп до питейна вода.

Как да се грижим за домашните любимци в жегите

Наръчник със съвети как да се грижим в жегите за домашните си кучета, котки, зайчета и птички публикува международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Кучета Високите температури могат да доведат до сърдечносъдови усложнения и топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на местата по..

публикувано на 23.07.24 в 12:30

Река Мочурица пресъхна край Стралджа

Река Мочурица, която е ляв приток на Тунджа, пресъхна. Причината е забентване, установи екип на кмета на Стралджа при посещение на място. Според Атанас Киров още преди да влезе в яз. Церковски чрез нерегламентирани водовземания водата се източва. Реката е забентена, вода има само на север към извора. Сигнализираха ми собственици на животни, които..

обновено на 23.07.24 в 12:27
Село Воден след пожара.

Сдружение"Усмивка" организира кампания в помощ на пострадалите във Воден

Кампания в помощ на пострадалите във Воден организира сдружение „УСМИВКА“. То е инициатор на няколко подобни акции и сега отново призовава гражданиет да дарят различни продукти, вещи и материали. Председателят на организацията Митка Георгиева препомни, че това е поредната тяхна инициатива в помощ на хора,пострадали от природно бедствие- от..

обновено на 23.07.24 в 11:30

Ефектите от горещите вълни – повишена заболеваемост и смъртност

През последните седмици наблюдаваме високи температури, които на места достигат и надхвърлят 40 градуса. България е обхваната от гореща вълна, която постепенно започва да намалява, но все още са в сила предупреждения да не се стои на слънце дълго време и да се приемат повече течности. Горещата вълна в България започна на 8 юли, когато беше..

обновено на 23.07.24 в 09:46

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48