Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ Бургас отново посреща Бабинден с повече раждания от миналата година

Ражданията в УМБАЛ Бургас продължават да се увеличават, съобщават от здравното заведение. През 2023 г. тук са се родили с 18 бебета повече, отколкото през 2022 г. През 2022-ра също са били повече в сравнение с предходната година. Това отчитат на днешния Ден на родилната помощ – Бабинден екипите на отделенията, съпричастни към посрещането на новия живот – Отделението по гинекология, Родилно отделение, Отделение по неонатология.

УМБАЛ Бургас продължава да бъде болницата, в която се раждат най-много бебета. Въпреки наличието на още три лечебни заведения с родилни отделения в региона, тя е водеща в избора на родилките и техните семейства. УМБАЛ Бургас е болницата с най-нисък процент на оперативните раждания в цялата страна – през изминалата 2023 г. само 24% от бебетата са родени със секцио.


Препоръките на Световната здравна организация са оперативните раждания да не надвишават 30% и да се извършват изключително по медицински показания, защото няма нищо по-добро от естественото раждане и за бебето, и за майката. Според авторитетните научни източници рисковете от усложнения и смъртност при оперативните раждания е три пъти по-висок, затова политиката на УМБАЛ Бургас винаги е била секциото да се извършва само при крайна необходимост. Болницата подкрепя раждането като естествен процес, контакта "кожа в кожа" и насърчава кърменето.

Затвърждава се тенденцията да се раждат повече момчета, отколкото момичета. През изминалата година на бял свят са дошли и 25 двойки близнаци. 121 са децата, родени с тегло под два килограма и половина, а 12 бебета са били с тегло под килограм и половина.

Имената на фолкпевиците вече не са на мода. Макар в журналите на Родилно отделение да има записана една Алисия, тя е по-скоро изключение, отколкото правило. Но пък се срещат няколко Изабели, един Астор, Варвара, Тимур, Кортеза, Каталея. Завръщат се и позабравени български имена – Радосвета, Седефка, Недка, Страхил, Паруш, Миндо, Койчо, Ставри и Стамо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54