Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Денков: България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир

Снимка: БТА

Две години се навършват от началото на войната в Украйна. По този повод от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха обръщение на премиера Николай Денков. В него се казва:

"По тези данни, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия започна война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят.

Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин - опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Това с отвратителната цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде добавена на колене, или да бъде всичко унищожена.

С действията си в Украйна Русия продължава да поддържа човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. Независимо от увредената дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия се воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин в Европа, включително и в България.

Нашата страна отдавна направи своя избор – да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за света и да защитаваме нашите цени всеки ден.

Днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна – жертва на тази агресия.

България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да ви помогнем с политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Оставаме силно ангажирани в процесите по реализация на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна.

Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ.

А България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи!"


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас.   Изпълнителната комисия на партията е утвърдила днес имената на водачите и състава на листите на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  Заявка, че успешни кметове на партията ще бъдат водачи на листи, Бойко Борисов направи в началото на месеца на среща в Бургас с..

обновено на 21.09.24 в 18:47

Продължават консултациите на ДПС-Доган

Трети ден в централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите на коалицията на лоялни на почетния председател Ахмед Доган. В централата в София са представители на областните структури на крилото на движението, подкрепящо Доган. Самият Доган пристигна малко преди 12 часа и бе посрещнат с аплодисменти. Депутатът Тимур Халилов обясни,..

публикувано на 21.09.24 в 13:16

Очаквано Петър Кънев повежда листата на БСП в Бургас

Петър Кънев ще бъде начело на листата на коалиция "БСП-Обединена левица" за 2-ри МИР-Бургас за извънредните парламентарни избори на 27 октомври.  Това стана ясно след заседание на Националния съвет на БСП днес.  21 МИР Сливен листата на коалицията повежда Деян Дечев, а за 31 МИР Ямбол начело ще е Красимир Йорданов. Изпълняващият функцията председател..

публикувано на 20.09.24 в 19:12

Цончо Ганев е водач на листата на "Възраждане" в Бургас

„Възраждане“ регистрира листата за Бургас за парламентарните избори на 27 октомври. В нея са включени  17 души. Водач ще е отново Цончо Ганев. Той е заместник-председател на 50-ото Народното събрание и на „Възраждане“, председател на комисията по туризъм. Бил е народен представител в 47, 48 и 49-ото Народно събрание.  Втори в листата за Бургас ще..

публикувано на 20.09.24 в 18:08

Петър Кънев очаква отново да бъде водач на листа на БСП

Депутатът от Бургас Петър Кънев коментира пред журналисти, че очаква отново да бъде водач на листа.  Това е стана преди началото на Националния съвет на БСП, който се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори.  Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от..

публикувано на 20.09.24 в 16:32

България може да загуби 63 млн. евро за купуване на техническо оборудване за контрол на границата

България може да загуби 63 млн. евро европейски средства, отпуснати безвъмездно за купуване на техническо оборудване за контрол на границата, необходими за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Това предупреди депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. Той определи действията на служебното правителство като "нелеп автогол":..

публикувано на 20.09.24 в 16:29
Исмаил Осман, кмет на община Руен

Бойкот на общинската сесия в Руен

Бойкот на общинската сесия в Руен заподозря председателят на местния парламент Исмаил Осман. Съветниците не са се явили на днешното заседание и поради липса на кворум то е пропаднало. Вместо на сесия по думите на Осман те били на среща с депутати от фракцията на ДПС – Ахмед Доган. "От 29 за да има кворум трябва да са 15 съветника и поради..

публикувано на 20.09.24 в 15:01