Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възникват редица казуси при конфискацията на автомобили на пияни или дрогирани шофьори

| обновено на 12.03.24 в 14:09

Стотици коли на пияни или дрогирани шофьори на пътя вече са конфискувани в полза на държавата. От въвеждането на мярката от 8-ми август миналата година, от областната дирекция на МВР в Бургас са отнети общо 318 автомобила.  Не всички от тях обаче отиват за продажба на търг от Националната агенция по приходите. Там се предлагат предимно среден клас коли, а практиката показва, че повечето от тях са от 1999-та до 2004-та година. Новите автомобили, след 2010-та година законът позволява държавата да ги използва за нуждите на бюджетни предприятия.

Ако обаче ви спрат на пътя, по -добре не бързайте да подписвате веднага протокол за доброволно предаване на автомобила, дори дрегерът да е отчел алкохол или наркотици. Това съветва бургаският адвокат Момчил Момчилов.  

"Това отнемане и определяне на стойност се извършва от съда, а не от полицаите, които са ви спрели на пътя. Те говорят за конфискация без да са коректни от гледна точка на закона.  Никой не може да ви задължи да си предадете колата, дори дрегерът да покаже, че сте под въздействието на алкохол или забранено вещество", каза юристът. 

Адвокат Момчил Момчилов е имал случай с клиент, при който е имало разминаване на полевия тест и кръвната проба. Но през тези няколко месеца се е налагало да търпи всички последици, като това да е лишен от свидетелство за правоуправление и автомобилът му да е прибран.