Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова:

Новите университетски заплати ще сложат край на състезанието между учители и преподаватели

За да могат да ги изплащат, е необходима промяна в Закона за държавния бюджет

"Безспорно състезанието между учителските възнаграждения и възнагражденията на академичния състав в университетите мисля, че ще приключи с влизането в сила на това постановление и най-накрая българският академичен преподавател ще има едно достойно възнаграждение, което е съобразено с икономическите реалности нашата страна" - коментира в интервю за БНР - Бургас председателят на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова по повод предложените от правителството в оставка нови, по-високи възнаграждения на преподавателите в университетите. Според него най-ниското основно възнаграждение - на асистент - става 2 516 лева от 1 април. Проектът подлежи на 14-дневно обществено обсъждане, след което се очаква приемането му от Министерския съвет, обнародването му и влизането му в сила със задна дата.

На въпрос дали университетите ще се справят с бюджетите си, които са разчетени при по-ниски възнаграждения, проф. Темелкова посочи: „Дали държавните висши училища ще се справят в чисто бюджетен аспект с това предизвикателство зависи от това доколко Министерството на финансите ще спази новия текст на Закона за висшето образование, който предвижда 0,9% от брутния вътрешен продукт да бъде отделян за издръжка на висшето образование. Ако Министерството на финансите спази законовия текст, това е реално постижимо“.

В същото време, обаче, заради проваления опит за съставяне на правителство е ясно, че скоро България няма да има парламент, което означава, че на сегашното Народно събрание може да не стигне времето да приеме евентуално внесените от МФ промени в Закона за държавния бюджет, които да осигурят 0,9 от БВП за висше образование.

„Би трябвало до разпускането на Народното събрание, ако образованието наистина е този приоритет, който политиците афшират, че е, да свърши и тази своя задача, защото българските университети не бива да бъдат поставяни заради политическата криза, която очевидно се очертава, в състояние на несъстоятелност или, още по-лошо, във фалити“, предупреди председателят на Съвета на ректорите.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11

Започва приемът в бургаските ясли и детски градини

Електронната система за прием на деца в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата на Бургас е активирана от днес. Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло повече от 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната детска..

обновено на 10.04.24 в 08:19

15 дни отсъствия по семейни причини и в детската градина

Децата ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието. В момента максималният брой разрешени дни за..

публикувано на 08.04.24 в 16:09

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ с достойно представяне в Национална конференция по история

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в в Деветата национална ученическа конференция по история „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Тя бе с подтема „Атентати, преврати, революции и граждански войни”. Организатор на форума е школа „ИстОрика” в СУ „П.Р. Славейков” със съдействието на община Кърджали. Той е включен в..

публикувано на 08.04.24 в 12:00