Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областна администрация:

На 138 адреса в Бургас са регистрирани 2 822 лица

Проверките на адресните регистрации не са спирали, дерегистрациите зависят от общините

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

На 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, информират от Областната администрация. От там припомнят, че продължават проверките на адреси с над 6 лица избиратели. Тя цели изборните списъци да се актуализират чрез дерегистрация на лица, които не са установени на посочения от тях адреси.

На конкретните адреси органите на реда не са установили живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври. Още в началото на тази година областният управител е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации.

Един от най-фрапиращите случаите е за 13 адреса в Бургаска област, на които има регистрирани над 130 лица. На два бургаски адреса в кварталите „Черно море“ и „Рудник“, пък има регистрирани съответно по 15 и 30 лица. Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. „Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване“, заяви областният управител.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите без валидна лична карта или паспорт ще могат да гласуват

Българските граждани без валиден документ за самоличност също ще имат възможността да гласуват на изборите за национален и европейски парламент на 9 юни  след съдействие от Дирекция "Български документи за самоличност" към МВР, съобщи вътрешното министерство. За целта те трябва да се обърнат към паспортната служба в населеното си място в седмицата..

публикувано на 28.05.24 в 12:22

Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие

По една подвижна избирателна секция /ПСИК/ ще има на територията на общините Руен и Поморие за гласуване на избиратели с трайни увреждания на изборите за Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 година. Решението е на РИК - Бургас.  Те са образувани въз основа на подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 26.05.24 в 18:00

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Няма да има технически проблеми с машините на предстоящите избори на 9 юни, увери служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.  Неговото ведомство приключи процедурата по удостоверяване. Днес преди обед ЦИК започна процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на устройствата. Очаква се след приключване..

публикувано на 25.05.24 в 14:11

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през..

публикувано на 25.05.24 в 09:28
Община Болярово

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите Въпреки празничните и почивни дни, днес - 24  май и в събота в община Болярово ще бъде осигурено дежурство до 17 часа във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни, съобщават от общинската администрация. На разположение на..

публикувано на 24.05.24 в 11:37

Три подвижни избирателни кутии ще има в община Бургас

Три избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия ще има в община Бургас за изборите 2 в 1, които предстоят на 9 юни. Решението е на РИК – Бургас въз основа на предложение на кмета Димитър Николов. То се основава  на постъпилите 40 заявления от избиратели отговарящи на условията  за гласуване с подвижна избирателна кутия, като..

публикувано на 23.05.24 в 18:00

4 пъти повече досъдебни производства за купуване на гласове в страната

4 пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  в Приморско: "Същите схеми, основно е "опрощаване на дългове". Цената е между 50 и 100 лева. Сигналите като цяло са 2,5% повече...

публикувано на 23.05.24 в 13:36