Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият по рода си фестивал за млади музиканти предстои в Бургас

Първият по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на класическата музика, ще се проведе тази пролет в Бургас. "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни" е проект, разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Проектът включва три концерта, които ще се състоят на 10, 11 и 12 май в Културен дом НХК в морския град. За целите и участниците във фестивала пояснява Йосиф Спиридонов:

"Целта е да дадем възможност за сценична изява на млади музиканти. Децата са между 9 до 16 годишни. Имаме много талантливи деца и те имат нужда от изява. Имаме много силно международно участие, като за първа година и мисля да стане традиция. Имаме млади музиканти от България, от нашето музикално училище ще бъдат много активни, от Швейцария, Люксембург, Гърция, Турция. Имаме и от Китай. От там е един малък виртуоз, казва се Земинг Ву. Той е много млад пианист от Китай, но в момента е установен в Германия с родителите си. Очакванията за него са да стане много известен музикант в бъдеще", каза Йосиф Спиридонов. 

Ето и програмата: 

Концертът на 10-ти май е озаглавен „Музикални багри и ритми“ и е премиера на произведения на бургаския композитор Петя Тончева с партньор НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас. Участват КласикАрт струнен квартет и ансамбъл, струнен оркестър към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева. Солисти ще са следните ученици от бургаското училище по изкуства: Алиса Грицан – пиано, Александра Георгиева – вокал, Божана- Георгия Косева – обой, Борис Димитров  - пиано, Василена Бобева – контрабас, Веселина Желязкова – пиано, Вирджиния Спиридонова – пиано, Владимир Меранлиев – цигулка, Живка Иванова – виолончело, Катерина Иванова – виола, Костадин Кошничаров – пиано, Мария Вандева – вокал, Никол Ралчева – пиано, Никол Мерджанова – пиано и Стелян Николов – ударни инструменти.

На 11-ти май гостите ще имат възможност да се насладят на „Звукът на Европа“ – колаборация на Фондация „Солинария“ с Асоциация ASBL Artistes en Herbe, Люксембург и Камерен оркестър гр. Хасково с диригент Цанислав Петков. В концерта ще бъдат чути класически произведения в изпълнения на млади музиканти от България, Швейцария, Люксембург, Гърция, Турция, Македония, Франция и др. Ще вземат участие следните солисти: Александър Маджаров – валдхорна, България; Али Еркекли – флейта, Турция; Вирджиния Спиридонова – пиано, България; Дуру Кючуккйошкер – флейта, Турция; Димитрис Критикос – пиано, Гърция; Ким Поляков – цигулка, Люксембург; Лена Донвен – цигулка, Люксембург; Никол Кисьова – пиано, България; Рене Камрада – пиано, Люксембург; Шарлот Девит – обой, Люксембург и Ясен Гейсел – маримба, Люксембург.

Концертът на 12-ти май обединява усилията на Фондация „Солинария“ с Асоциация Konzertdirektion Koltun guG, които ще предложат клавирен рецитал на пианиста Земинг Ву - вдъхновяващ млад музикант, който вече покорява европейските и световни сцени.

Входът и трите вечери е свободен.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42

„Солинария“ е младежки форум, развиващ талантливите деца

„Солинария“ е истински младежки форум, даващ възможност на талантливи деца да развият уменията. Това каза известният оперен певец Марио Николов, който е сред гостите на Младежкия арт фестивал от първото му издание. Дъщеря му Киара неизменно участва в майсторските класове по цигулка. "За поредна, вече четвърта година, ще проследя с радост..

публикувано на 25.06.24 в 12:15

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34