Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излъчват документалния филм "Директна цел - България" в Бургас

Документалният филм „Директна цел – България“ ще бъде излъчен тази вечер от 19 часа в Културен дом НХК, съобщи община Бургас. Той проследява защитата на българските небе и земя по време на Балканската, Първата и Втората световна война (1912 г. до 1945 г.), като акцентира на англо-американските бомбардировки през Втората световна война.

Режисьорът му е Радослав Илиев, сценаристът – проф. Димитър Недялков, оператор – Николай Илиев, а музиката е на Георги Стрезов.

Филмовият разказ ни прави съпричастни с драматичните събития, пречупени човешки съдби и унищожения живот в името на политическия и военен триумф. Той показва и героизма на български пилоти, опитали се да защитят народа и Родината си, за да преживеят след това репресии, унижение и забрава от новата власт.

Най-значителните събития от въздушната война са проследени чрез множество архивни кинокадри, игрална възстановка, анимации, документи, снимки и анализи на процеси в политиката и военното дело. 

Основните акценти във филма са мащабните наказателни действия на англо-американската авиация по време на Втората световна война, и по-конкретно в периода на 1943-1944 г. Война, която е наречена „символична“ от български политици.

Българската държава губи живота на 4208 души, ранените са 4744. Унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите. Материалните щети за българската нация са оценени на над 24 милиарда лева.

По публикацията работи: Александра Маркарян

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представят учениците от школата на ЦПЛР-Бургас

Фотографската изложба "Първи стъпки във фотографското изкуство" ще бъде открита днес,20 май от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова". Събитието е организирано от Школата по фотография към ЦПЛР-Бургас с ръководител Алия Казанджиева. Учениците са на възраст от 7 до 12 клас от различни бургаски  училища. Школата е разкрита..

публикувано на 20.05.24 в 14:31

Бургас ще е домакин на 18-тия Международен литературен фестивал „Свято слово“

В месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път става домакин на Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци. Откриването ще бъде на 27.05.2024 г. от 18.00 ч. в Дом на писателя Бургас, ул. „Вола“1. От първото издание през 2007 г. досега в нашия град са..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас

Нова творческа среща "За хвърчащите хора" в библиотеката

Младежите от Клуба по творческо писане към Центъра за млади таланти представят днес петия брой на създаденото от тях списание "За хвърчащите хора". Срещата е от 18 часа в библиотеката. В списанието са включени художествени творби, с които авторите има защо да се гордеят - не само защото някои от тях вече им донесоха награди, а защото и в поезията, и..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им нов албум. Именно в репетиционната намираме Мери, която споделя: "Това ни се прищя да кажем...

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04