Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи влизат в ролята на възрастни за Деня на ученическото самоуправление

Домакин на форума на 9 май ще е новият Младежки международен център в кв. "Меден рудник"

Новият Младежки международен център в Бургас ще бъде домакин на кариерен форум в Деня на ученическото самоуправление - 9 май, когато младежи ще влязат в ролята на възрастни и ще подготвят и реализират събитие. През месец май предстоят и социални събития там - разказа директорът на центъра Мария Салабашева след днешната заключителна пресконференция във връзка с реализацията на проекта по изграждането на центъра.

Той е на Община Бургас и е изпълнен в партньорство с Рейкявик, Исландия. Финансиран е по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“. Центърът се намира в кв. "Меден рудник", разполага с три зали и две отворени пространства, където могат да се организират конференции, семинари, изложби, занятия на клубове и спортни събития. Има и хотелска част с 35 легла. 

"Сградата отвори през декември 2023 година. Общият размер на проекта е 6,3 млн. лева, а съфинансирането от Община Бургас е около 1,6 млн. Времето за реализация е 42 месеца, като за този период успяхме да реализираме много повече от заложените в проекта дейности. Сградата е отворена през цялата седмица и извън училищните дейности могат да се случват тук", каза ръководителят на проекта Станислав Мъжгълов.

Тъй като времето за изпълнението на дейностите съвпаднало с пандемията от COVID-19, екипът се сблъскал с неочаквани трудности. Сред тях било "неочаквано, стремглаво повишените цени, които отказаха някои от изпълнителите от реализацията на вече поетите задължения" - разказа зам.-кметът на Бургас по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов. Цените тръгнали нагоре след началото на войната в Украйна. В крайна сметка екипът успял да се справи. "Намерихте всички възможни решения на възникващите проблеми, така че не само да имаме сградата на Младежки международен център – Бургас, а и за толкова краткото време от декември насам, за само пет месеца, да го превърнете в едно оживено средище на смислени младежки дейности, които подпомагат развитието на личността на младите хора на Бургас, на съставните селища на общината и на цялата област", обърна се Ненов към присъстващите в залата.

"При заложени 124 дейности изпълнихме двойно повече" - сподели Салабашева. Сред тях са неформални обучения, форум за правата на човека, обучения на ученици за успешно преминаване на националните външни оценявания в училище, образователни викторини, семинари за умения на бъдещето, творчески работилници с артисти от Бургас, майсторски класове по флористика, еко инициативи, спортни турнири, младежки обмен с Исландия, представяне на здравните и юридическите професии в реална среда.

От утре, 1 май, Младежки международен център - Бургас се обединява с Младежкия културен център и става едно общинско предприятие с името "Международен младежки културен център", каза още Ненов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БФБ кани на природозащитна акция в 6 и пет на Бургаската дюна

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви 2024 г. за година на живите пясъци по Черноморското ни крайбрежие. Затова и се предвиждат редица акции и събития, които да намалят заплахите към тях, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване. Благодарение на подкрепата на..

публикувано на 03.07.24 в 13:55

В ямболското село Миладиновци имат нов кът за отдих и игра

Нов кът за отдих и игра бе изграден в ямболското село Миладиновци. Днес той бе открит в присъствието на  кмета Димитър Димитров, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, жители и гости на селото.  Новата придобивка е реализирана по обществената инициатива „С Тунджа в сърцето“. Кметство село Миладиновци кандидатства с проектно предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:20

Над 13 000 лв. се събраха на благотворителен концерт в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун

Над 13 000 лв. се събраха на организирания от областния управител благотворителен концерт под надслов „Да прегърнем слънцето“ в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун. Детски състави и изпълнители огласиха  откритата сцена „Охлюва“ в Морската градина. „Добрина и талант, ръка за ръка в една кауза! Слънчеви, усмихнати, гласовити и уверени в..

публикувано на 02.07.24 в 15:34

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е на 11 юли  (четвъртък), от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140,..

публикувано на 02.07.24 в 13:25
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от протоколите, описани при обходите на комисиите по жилищните сгради. Продължават да се подават и заявления..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Спират водата на няколко улици в Бургас, Айтос и Камено

На няколко улици в Бургас ще бъде спряно водоподаването, информират от ВиК. Без вода ще са ул."Одрин", ул. "Княз Борис", както и в с. Твърдица и в кв."Долно Езерово" ул."Кавакли"7.  Водоповаването ще бъде затруднено и в Айтос на ул. "В. Априлов", ул. "Богориди", ул. "Дядо Стойно", ул. "Бр. Миладинови". Причината е реконструкция на стари водопроводи...

публикувано на 02.07.24 в 10:20

В 7 къщи ще живеят хора с ментални увреждания в село Мамарчево

Възрастни хора с ментални увреждания ще живеят в нови жилища в боляровското село Мамарчево. Те ще бъдат изградени така, че да заместят настоящия социален дом. Идеята е да бъдат в среда максимално близка до семейната, а в същото време да не бъдат лишени от социални и медицински грижи. Средствата ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост...

обновено на 02.07.24 в 09:18