Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Дубай, копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Бургас (бул. „Алеко Богориди “ 21) от 18 май до 30 август. Това е единственото музейно копие – пълен аналог на оригинала, изработено от чисто 23 каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, които любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г., на 2 км. от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг. – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Днес се счита, че това съкровище е от края на IV - нач. на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.

Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.

Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и мн. др.

Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май, и се организира съвместно от Бургаския музей и Община Бургас.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.