Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Архив
Снимка: БТА

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим. 

Отново има напрежение около избора на Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Процедурата се прави за втори път, след като първите избори, в които участваше епископ Йеротей –дългогодишен игумен на поморийския манастир, бяха касирани. При старта на втората процедура епископ Йеротей не беше включен в списъка с участниците в конкурса. Това предизвика недоволството на енориаршите от Сливенската околия. 

Жители на Бургас ще се включат днес в протеста пред Светия синод.

"Искаме епископ Йеротей да ни стане владика на Сливенската митрополия, защото той е единственият честен човек в тази църква. Той беше отстранен след първия избор от пловдивския митрополит Николай. 

Арсений е незаконно направен епископ още на 22 години, а трябва да е на възраст от 30 до 35 години.

То си е нагласено Арсений да стане митропотит. Не го искаме. 

Настояваме да касират изборите и наново да има избори с участието на нашия епископ Йеротей" 



По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сагата с "Дупката" на площад "Тройката" приключи

Съдебната сага с т.нар. „Жабарник“ или „Дупката“ както си я знаят от години бургазлии вече приключи. Това написа във фейсбук по повод терена до площад „Тройката“ кметът Димитър Николов.    Съдебната сага с „Дупката“ е на финал 30-годишната сага с „Дупката“ продължава Площад с повече зеленина на мястото на „Жабарника?“ „Не вярвах, че ще дойде..

публикувано на 08.08.24 в 19:28

Галерия "Георги Баев“ представя тази вечер три филма за Антарктида и един за Черно море

В разгара на горещото бургаско лято имате възможност да се „охладите“ с три филма за Антарктида. Те са под общото заглавие „Едно ледено лято“. Подбраните филми са част от продукцията "В кадър" на Българската национална телевизия. Те ще бъдат представени тази вечер от журналиста, сценарист и оператор Мария Чернева. Началото е от 20:30 часа,..

публикувано на 08.08.24 в 18:25

Енергийна общност Бургас: Как да инвестираме в зелена енергия и да печелим

Близо 47 000 лева вече са набрани в публично-частния кооператив, чиято цел е изграждане на фотоволтаична инсталация, захранваща със зелена енергия плувния комплекс в к-с „Славейков“ в Бургас. Кампанията за набиране на средства от граждани и фирми продължава до края на септември. Срещу инвестицията си те ще получават  3% дивидент годишно...

публикувано на 08.08.24 в 15:47
Останките от къщата на сем. Яневи

Продължава събирането на средства за пострадалите в община Болярово

Продължава събирането на средства за пострадалите при пожарите в крайграничната община Болярово. До момента в дарителската сметка са постъпили близо 116 000 лева. Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово Огнената стихия унищожи до основи 13 къщи, между които и тази на семейство Яневи от село Воден...

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Праскови

Преработвателна фабрика отговори защо купува праскови от Гърция

Максималното натоварване на фабричните мощности на преработвателните компании за плодове и зеленчуци е причината за изкупуване на компотни праскови и от Гърция. Това обяви управителят на една от четирите преработвателни предприятия  в България, това в Сливен, Димитър Алексиев в отговор на обвиненията на местните производители, че тяхната продукция се..

публикувано на 08.08.24 в 13:45

Кметът на Камено награди младеж за доблестна постъпка

Наградиха 15-годишния Иван Маринов, който намери и върна мобилен телефон. Отличието се връчва за благородната му постъпка, която е достоен пример за проявено обществено поведение и доблест, поясняват от общината.  На 6 август Иван Маринов намира в Камено смартфон и го предава на служители на РУ – Камено, за да бъде върнат на собственика. Полицаите..

обновено на 08.08.24 в 12:49

Приключи третият етап от ремонта на пътя между Българово и АМ "Тракия"

Приключи изпълнението на третия етап от проекта за обновяване на път, който е основен транспортен достъп за жителите на Българово до близките населени места и общинския център Бургас, съобщават от Общината. По него преминава пътникопотокът от и за АМ “Тракия“. В началото на годината беше обновена по-голямата част от пътя. Остана участъкът в посока..

публикувано на 08.08.24 в 10:34