Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на полето" се провежда край Българово

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

| обновено на 28.05.24 в 15:57

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.

 Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд "Земеделие" Ива Иванова присъства на откриването на фестивала "Ден на полето". Той се провежда за първи път в Източна България, предните му издания са били само в Добруджа.

27 изложители участват в тридневния земеделски събор. Акцентите са новостите в земеделието и жътвената кампания.

Движим се добре по отношение на кампанията за очертаване на площите, поясни още служебният зам.-министър:

"Към днешна дата общият размер на площите, които са очертани, без да са приключили заявленията,са вече 2 млн. хектара. Минахме от половината от очертаните площи през изминалата година. Нядяваме се да приключим успешнов срок".

Тази седмица трябва да бъдат изплатени заявленията за подкрепа на плодове и зеленчуци. 

Директорът на Държавен фонд "Земеделие" Ива Иванова обясни, че се прави всичко възможно да се платят парите  по еко схемите до 30 юни:

"Забавянията не са отсега. Заварихме положение, в което трябва да се справим наистина бързо със ситуацията. Проверките текат ежедневно. Правим всичко възможно, работим включително и събота, и неделя.Максимално бързо хората да си получат парите."

През юни се очакват два приема, единият ще бъде "Инвестиции в земеделските стопанства", а вторият е "Инвестиции и преработка на селскостопански продукти".


Националната асоциация на зърнопроизводителите е организатор на събитието. Председателят на сдружението Илия Проданов подчерта, че то дава среща на различни производители в земеделския сектор.


На откриването присъстваха представители на общините Бургас и Камено.


Фестивалът ще продължи до 30 май.


Организирана е разнообразна програма за посетителите.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47