Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДППИ осигурява условия на големи кораби да акостират в района на Пристанище Бургас

| обновено на 29.05.24 в 15:49

Дейностите по проекта за удълбочаване на акваторията в района на Пристанище Бургас се очаква да приключат до дни. Това е срокът за постигане на определена дълбочина, която ще позволи на големите кораби (контейнеровози) да маневрират. Изграждане на нова кейова стена за корабно място №28, на терминал Бургас - запад е друга част от  дейностите по проекта. 

Работи се по проектна дълбочина, необходима за газене на кораб от 15,5 м., с дължина между 260-280 метра и ширина на кораба до 32 метра. Това обясни по време на представянето на проект "Капитално драгиране – басейн между Терминал "Бургас – запад" и Терминал "Бургас – изток 2/2А" Ивайло Иванов, генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).


"Срокът на приключва е по-кратък от предварително зададения от изпълнителя на проекта. Очакваме до края на юни месец да сме достигнали тази проектна дълбочина. Кам момента основната драга, която дълбае е с изключително голям капацитет, а към нея работят допълнително 5 или 6 баржи, транспортиращи драгажната маса. 

Земната маса, която се изгребва от дъното се депонира на 20 мили навътре в морето. Контролът се извършва от "Ръководство на корабния трафик - Черно море". Там всеки един плавателен съд се проследява. Няколко институции следят процеса. 

В момента се изгражда ново корабно място - №28. Това е поредно доказателство, че има добра симбиоза между държава и бизнес, което води до икономически ползи не само на региона, но и в страната. 



Проектът е на стойност 70 млн., финансиран със средства на Европейския съюз от фонда за регионално развитие, чрез Програмата „Транспортна свързаност“ в периода 2021-2027 година.

 По думите на Боряна Желева от Бургаската търговско-промишлена палата и от екипа на „Европа директно“:


"Този проект е важен за нас, важно е и защото имаме нужда регионът да се развива. Нашето пристанище е едно от ключовите обекти в Източна Европа, но и е с важно значение за икономиката ни".

Дейностите по проекта приключват следващата седмица, посочи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова:


"С удълбочаването на Пристанище Бургас ще се даде възможност в пристанището да  влизат големи кораби. Всяка една такава инвестиция води до повишаване на икономическото развитие и до откриване на нови работни места. С използването на морския транспорт се намаляват  вредните емисии в околната среда.

Тя уточни и по кои нови проекти ще работи ресорното министерство:
"Един от интересните проекти е изграждане на зарядна инфраструктура за алтернативни горива в Пристанище Бургас, Пристанище Варна и всички речни пристанища".

Анна Михнева-Натова допълни, че са предвидени средства и за рехабилитация на вълнолома в Бургас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево с престижна награда за утвърдена туристическа дестинация

Община Царево е отличена с награда за “Утвърдена дестинация за морски туризъм” на форум в София. Той се организиран от списание “Дестинация България” и е посветен на Световния ден на туризма.   ”Царево е общината по Южното Черноморие с най-дълга брегова ивица, 21 плажа, различни преживявания в Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и..

публикувано на 27.09.24 в 15:40

Пламен Копчев, Сл.бряг: Това лято имахме по-малко туристи от 2023 година

В Световния ден на туризма се опитахме да разберем какъв е бил сезонът в най-големия ни Черноморски курорт „Слънчев бряг“. По думите на Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта, още отсега започва подготовката за следващия летен туристически сезон, а този е бил с по-малко туристи от лятото на 2023 година.  „По принцип..

публикувано на 27.09.24 в 14:58

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09

Увеличиха туристическия данък в община Несебър

Хотелиери и къщи за гости в община Несебър ще плащат по-висок туристически данък. Увеличението е с 20 стотинки на нощувка и бе гласувано от общинския съвет в града. От бранша смятат, че на този етап ставките не трябва да се вдигат.  Общинската администрация първоначално поиска по-драстично поскъпване , но в зала коригира докладната..

обновено на 26.09.24 в 15:08

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе утре, 27 септември в Бургас. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в..

публикувано на 26.09.24 в 12:30