Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители


Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда. 

УМБАЛ Бургас призовава всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Ще очакваме кръводарителите в понеделник, 10 юни, в 8 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад ДКЦ-І (Първа поликлиника). 

В събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава. Взетата в Бургас кръв ще отиде в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт. Този проблем няма да съществува в момента, в който в Бургас заработи Кръвен център. Решението за разкриването му вече е взето, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас отличиха кръводарители

В Световния ден на безвъзмездния кръводарител регионалната структура на БЧК в Бургас и Отделението по трансфузионна хематология към областната болница отличиха 20 дарители, които са били активни миналата година. Направените кръводарявания за 2023 година са 8400.  Хирургично излекуваните пациенти, за които са използвани кръвни продукти са 3932,..

публикувано на 14.06.24 в 13:10

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират в Ямбол

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират днес в Ямбол областната структура  на Българския Червен кръст и Кръвния център в областната болница. Инициативата е по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител , който се отбелязва на 14 юни.  Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 9 до 13 часа в Кръвния център. Възрастовата граница е..

публикувано на 14.06.24 в 08:43
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода 17 – 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33