Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водолази отново ще почистват морското дъно край остров Света Анастасия

| обновено на 08.06.24 в 10:37

Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за10-ти пореден път в събота (8 юни), за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия. Предстои и освещаване на едноименния параклиса, който беше потопен през ноември миналата година, отново от СНЦ “Приятели на морето - Бургас“, обясни Стоян Димитров, един от организаторите и участник в екоакцията. По думите му с всяка изминала година отпадъците, които се събират от морското дъно са все по-малко, за разлика от тези край бургаския мостик.

„На 8 юни се събираме отново, ще почистим морското дъно около остров Света Анастасия, а сдружението е поело един вид шефство върху чистотата около острова, става въпрос за подводно почистване. Това е единственият остров в България, който е населен и е туристически обект. Успоредно с това почистване ще направим и освещаване на едноименния параклис - „Света Анастасия“, който се намира на 200 метра от острова, на 15 метра дълбочина. Оборудван е с икони, които са осветени и беше потопен ноември месец. Иконите са дар от сдружението. 


Освен острова имаме и още един обект край морето - това е мостикът в Бургас.  Там наистина сме намирали всякакви необичайни неща, изхвърлени от хората. Около острова през първите години имаше доста боклуци, но последните години благодарени на нашите усилия, но и предполагам на културата на хората, която се повишава  - отпадъците стават все по-малко и по-малко. Сред боклуците, които събираме е имало електрически тротинетки, велосипеди, колички за пазаруване от хипермаркети, автомобилни гуми, а миналата година при коледното гмуркане намерихме и два пистолета. 

Инициативата се провежда винаги преди началото на активния летен сезон“, допълни Стоян Димитров. Тя е в партньорство с Община Бургас. 

С цел обезпечаване на събитието се ограничава достъпът на моторни лодки, както и този на дронове. Ограничението е за времето от 8.30 ч. до 13.00 ч. в съботния ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър започна IX-ата Международна конференция по картография

Кметът на Община Несебър Николай Димитров откри IX-ата Международна конференция по картография и ГИС и приветства участниците в престижното научно събитие, което  се провежда в Артиум център в морския град.  В него  участват  над 140 картографи от 27 държави. Организатори  са Българската картографска асоциация, с председател проф. Теменужка Бандрова  и..

публикувано на 18.06.24 в 15:49

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече, в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като..

публикувано на 18.06.24 в 15:30

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Не се изключва..

публикувано на 18.06.24 в 14:32

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Татяна Николова - директор на Бюрото по труда - Бургас

В Бургас обучават 170 безработни по осем професии

170 безработни от Бургас и региона могат да се включат в безплатни обучения по осем професии. Курсовете са 300 учебни часа, изплащат се и дневни стипендии от 15 лева.  Обучения са по професиите „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в..

публикувано на 18.06.24 в 08:25