Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как църквата да предоставя социални услуги, обсъждат на семинар в Бургас

Държавата и църквата си подават ръка при предоставянето на социални услуги. Това стана ясно по време на двудневен семинар в Бургас на тема „Социална свързаност и подкрепа“. Идеята е представителите на епархиите в Сливенска митрополия и местната власт да се запознаят с възможностите за сътрудничество при разкриването на социални центрове, патронаж и други.  
 

Ангажиментът на държавата е в създаването на правила в осигуряването на финансиране и създаването на едни качествени и достъпни социални услуги. Това ние не можем да го направим сами, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

"Целта на тези събития е получаване на информация в различните части на страната, така че представителите на църквата да могат разберат на какви условия трябва да отговарят и как могат да създадат НПО, което да бъде доставчик на социални услуги", каза Лазар Лазаров. 

Такъв работещ доставчик у нас вече има в Софийска епархия. Две социални услуги за деца с увреждания предоставят в центровете в Елин Пелин и Горна Малина, поясни отец Серафим Янев, игумен на кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“.

"При нас, в едната услуга имаме 263, а в другата 154 деца с които работим. Това са децата, които идват дневно, почасово, а освен това на лагерите в Горна Малина минават около 600 всяка година", каза отец Серафим. 

Семинарът в Бургас беше открит от Негово високопреосвещенство сливенския митрополит Арсений. 

Проектът е финансиран от Фонд „Социална закрила“ и се изпълнява от Сдружение „Света Богородица“, първият доставчик на социални услуги към църквата.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08