Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18:30 часа в галерия „Ателие R“:

Знакови пловдивски художници с изложба в Бургас

Юли Шумарев и Гроздан Илков-Графа в мечтано от детството пътуване към морето

| обновено на 20.06.24 в 08:24


Представяне 2 в 1 ще направят в Бургас знаковите за пловдивската арт общност художници Юли Шумарев и Гроздан Илиев-Графа. На откриването на изложбата  Шумарев ще говори и за книгата си „Макгахански блусове и балади“.

Знакови пловдивски художници подреждат изложба в Бургас. Юли Шумарев и Гроздан Илков-Графа показват живопис и пластика в галерията на улица „Възраждане“ 25. На откриването от 18.30 часа Шумарев ще представи и книгата си „Макгахански блусове и балади“.

Изложбата е озаглавена „1+1“. Идеята е на двамата автори, които носят Пловдив в сърцето и творчеството си. Пояснението е от Юли Шумарев:

„Това е нашата концепция за изкуството-за да има изкуство, е нужно да има един автор, една творба и поне един зрител, който да даде смисъл на идеята за картина или види творчество.“


За Шумарев това е първа среща с морската публика и повечето картини, които показва са рисувани специално за галерията в Бургас:

"Като беглец от действителността често обичам да си изграждам свой свят, в който действат други физични и морални закони, както и тези, които ще прочетат книгата, ще има удоволствието да се върнат назад във времето, тъй като езикът на детството е универсален. „Макгахански блусове и балади“ са много кратки разкази, аз съм роден на улица "Макгахан" със спомените за свидните ми баба и дядо, уроците, които ми предаваше моя по-голям брат."

Гроздан Илков-Графа е артист на свободна практика и майстор на пластиката. Заглавието на изложбата "1+1" го сънувал-като онези надписи, които децата чертаят на пясъка, а морето отмива:

"Участвам с няколко неща живопис, пластика-метал и дърво. В пластиките има много музика. Гледам да избягам малко от шаблона стийм пънк, отиват към скулптурата."

Двата са приятели от детството, делили са една ателие. Имат еднакви музикални вкусове. Мечтаели си да обиколят моретата и океаните:

"Имахме една мечта, която не ни се сбъдна-искахме да имаме яхта и да обикаляме света като тинейджъри. Прочитахме абсолютно всички книги за самотни плавания, още си ги пазим даже. Имаме отношение към морето. Бургас е, връщам се пак към детството ни-оттам трябваше да тръгнем да обикаляме света. Ето тръгваме!"



Гроздан Илков – Графа е роден през 1969 г. е многостранен художник. Занимава се с пластика, живопис, интериорен дизайн. Бил е художник в няколко филмови продукции. В продължение на 20  години е сред най-близките приятели на Кольо Карамфилов. Заедно имат съвместни проекти в киното, театъра и изобразителното изкуство. Повече от десетилетие животът му е свързан с дъщерята на Георги Божилов – Слона – Мия, с която са и творчески тандем.

Юли Шумарев е роден през.1969 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при доц. Бисер Дамянов. Работи в областта на живописта. Има 18 самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Член е на неформалната група „Art Box 69“. УНегови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град. През 2022 г. излиза книгата му с къси разкази "Макгахански блусове и балади" от ИК "Жанет 45.



Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29