Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18:30 часа в галерия „Ателие R“:

Знакови пловдивски художници с изложба в Бургас

Юли Шумарев и Гроздан Илков-Графа в мечтано от детството пътуване към морето

| обновено на 20.06.24 в 08:24


Представяне 2 в 1 ще направят в Бургас знаковите за пловдивската арт общност художници Юли Шумарев и Гроздан Илиев-Графа. На откриването на изложбата  Шумарев ще говори и за книгата си „Макгахански блусове и балади“.

Знакови пловдивски художници подреждат изложба в Бургас. Юли Шумарев и Гроздан Илков-Графа показват живопис и пластика в галерията на улица „Възраждане“ 25. На откриването от 18.30 часа Шумарев ще представи и книгата си „Макгахански блусове и балади“.

Изложбата е озаглавена „1+1“. Идеята е на двамата автори, които носят Пловдив в сърцето и творчеството си. Пояснението е от Юли Шумарев:

„Това е нашата концепция за изкуството-за да има изкуство, е нужно да има един автор, една творба и поне един зрител, който да даде смисъл на идеята за картина или види творчество.“


За Шумарев това е първа среща с морската публика и повечето картини, които показва са рисувани специално за галерията в Бургас:

"Като беглец от действителността често обичам да си изграждам свой свят, в който действат други физични и морални закони, както и тези, които ще прочетат книгата, ще има удоволствието да се върнат назад във времето, тъй като езикът на детството е универсален. „Макгахански блусове и балади“ са много кратки разкази, аз съм роден на улица "Макгахан" със спомените за свидните ми баба и дядо, уроците, които ми предаваше моя по-голям брат."

Гроздан Илков-Графа е артист на свободна практика и майстор на пластиката. Заглавието на изложбата "1+1" го сънувал-като онези надписи, които децата чертаят на пясъка, а морето отмива:

"Участвам с няколко неща живопис, пластика-метал и дърво. В пластиките има много музика. Гледам да избягам малко от шаблона стийм пънк, отиват към скулптурата."

Двата са приятели от детството, делили са една ателие. Имат еднакви музикални вкусове. Мечтаели си да обиколят моретата и океаните:

"Имахме една мечта, която не ни се сбъдна-искахме да имаме яхта и да обикаляме света като тинейджъри. Прочитахме абсолютно всички книги за самотни плавания, още си ги пазим даже. Имаме отношение към морето. Бургас е, връщам се пак към детството ни-оттам трябваше да тръгнем да обикаляме света. Ето тръгваме!"



Гроздан Илков – Графа е роден през 1969 г. е многостранен художник. Занимава се с пластика, живопис, интериорен дизайн. Бил е художник в няколко филмови продукции. В продължение на 20  години е сред най-близките приятели на Кольо Карамфилов. Заедно имат съвместни проекти в киното, театъра и изобразителното изкуство. Повече от десетилетие животът му е свързан с дъщерята на Георги Божилов – Слона – Мия, с която са и творчески тандем.

Юли Шумарев е роден през.1969 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при доц. Бисер Дамянов. Работи в областта на живописта. Има 18 самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Член е на неформалната група „Art Box 69“. УНегови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град. През 2022 г. излиза книгата му с къси разкази "Макгахански блусове и балади" от ИК "Жанет 45.



Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бон-Бон Мюзик" представя в Царево "Вълшебната корона"

На 7 юли от 20:00 ч. морските обитатели на "Вълшебната корона" пристигат директно на брега на морето, на Морската сцена в Царево.  „Бон-Бон Мюзик“ отново ще се гмурне в дълбоките води и ще представи на публиката нов, оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца. Герои в мюзикъла са морски цар и дъщеря му,..

публикувано на 27.06.24 в 09:23

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42

„Солинария“ е младежки форум, развиващ талантливите деца

„Солинария“ е истински младежки форум, даващ възможност на талантливи деца да развият уменията. Това каза известният оперен певец Марио Николов, който е сред гостите на Младежкия арт фестивал от първото му издание. Дъщеря му Киара неизменно участва в майсторските класове по цигулка. "За поредна, вече четвърта година, ще проследя с радост..

публикувано на 25.06.24 в 12:15

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13