Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път.

Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха родители, чиито деца преминаха през лекарските кабинети през месеците февруари и юни м.г. по Националната програма „Детско здраве“.

Профилактичните прегледи ще се извършват на 29.06.2024 г. (събота) с водещи детски лекари със следните специалности: УНГ, ортопедия и травматология, неврохирургия, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, гастроентерология, гинекология, дерматология, офталмология, ангиология и образна диагностика. Те ще преглеждат безплатно деца от 0 до 18 г. в ДКЦ 1 – Бургас, на адрес: гр. Бургас, бул. „Стефан Стамболов“ №73. Децата, които са с хронични и придружаващи заболявания, трябва да носят за прегледа цялата медицинска документация, съпровождаща заболяването.

Желаещите родители могат да се възползват от възможността като предварително си запишат час на регистратурата на лечебното заведение всеки делничен ден (21.06.2024г. до 28.06.2024г.) от 14:00 до 18:00 часа, както и на телефони: 056/810-571, 056/859-751 и на GSM – 0877/221-776.

Кампанията е подкрепена от председателя на Столична лекарска комисия към Български лекарски съюз и бивш министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, както и от директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и се провежда съвместно между УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична лекарска колегия.



По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощник-фармацевти настояват за законодателни промени

Повече от десет години се борим да се случат законодателните промени, свързани с дейността на помощник-фармацевтите, каза  Станка Маркова, която е заместник -председател на  Българската асоциация на помощник - фармацевтите.Те желаят да могат да продават медикаменти по лекарско предписание, тъй като в момента това е невъзможно. С писма и аргументи..

публикувано на 22.10.24 в 16:38
Д-р Красимир Кенолов

Представят в Созопол най-новите терапии за лечение на рака на гърдата

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата провежда Комплексният онкологичен център в Бургас . Те ще продължат до края на месец октомври и са част от кампания за превенция на злокачественото заболяване. Прегледите се осъществяват от хирург-мамолог в Хирургичния кабинет на здравното заведение всеки работен ден между 12 и 13..

публикувано на 22.10.24 в 08:30

Включват 34 селища от Бургаско в европроект за детско здравеопазване

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 млн. евро. Един от тях касае и пряко Бургас. Един от големите  доставчици на мобилни услуги у..

публикувано на 21.10.24 в 12:44
д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологична лаборатория и д-р Тодор Шуплев, хирург

В УМБАЛ Бургас спасиха жена от рядка "бактерия човекоядец"

В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус, съобщават от лечебното заведение. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на..

публикувано на 21.10.24 в 10:00

Връчиха наградите за "Лекар на годината" в Бургас /СНИМКИ/

В деня на българския лекар - 19 октомври връчиха наградите "Лекар на годината" в Бургас.  Празникът започна с шествие от храма "Св. Йоан Рилски" до Културен дом НХК, в което се включиха десетки бургаски лекари и специалисти. Кардиохирургът доц. Владимир Корновски спечели наградата в категория "Лекар с най-голям принос за..

публикувано на 19.10.24 в 22:19

Връчват тази вечер Годишните награди „Лекар на Бургас“ за 2024

С голям и тържествен концерт-спектакъл днес, на професионалния празник на българския лекар – Деня на св. Иван Рилски Чудотворец, ще бъдат връчени Годишните награди „Лекар на Бургас“ за 2024“ г. Празничното събитие ще започне в 19.00 часа в Културен дом на НХК и ще бъде под надслов: „За лекарите на Бургас – с благодарност!“.  На него са поканени над 500..

публикувано на 19.10.24 в 09:30

Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни в определени области на страната от днес, 18 октомври. В   Ямбол и в други две области, до 30 ноември 2024 г., се забраняват пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с..

публикувано на 18.10.24 в 13:02