Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Снимка: РИМ Бургас

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Ще бъдат също така изследвани:

  • средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати;
  • басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж;
  • античен канал – съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през ІV в.;
  • каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на месец октомври 2023 г., за което се предполага, че е част от нимфеума. В тази зона през лятото на 2022 г. бе открит изключителен посветителски надпис от края на І – началото на ІІ в.

Ще продължи разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. До голяма степен резултатите на част от предвидените за проучване обекти (в случая античния канал, нимфеума) ще зависят от нивото на подпочвените води.

Разкопките в едни от най-популярните древни терми се провеждат от 2008 г. насам, без прекъсване. Настоящата картина от проучвания представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. Новите археологически дирения в Акве калиде имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури в изградения в района атрактивен туристически център. Да представят в по-голяма пълнота съществувалия през редица векове бански комплекс, както и да обогатят музейните фондове на Бургаския музей.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организаторът на SPICE Music Festival приготви паеля в Бургас

Паелята се е превърнала в световноизвестно ястие и набира все по-голяма популярност и у нас. Никой не може да устои на добре приготвената паеля. А  за първи път в Световния шампионат за приготвяне на паеля, който се провежда за 7-ма поредна година в Испания, има българско участие.  На 20-ти септември, във Валенсия, до финала на кулинарната надпревара..

публикувано на 04.08.24 в 10:57

В Поморие посрещат Нептун

Владетелят на моретата и океаните Нептун пристига днес в Поморие. По традиция неговото посрещане ще бъде предшествано от парад на ветроходни съдове, който ще започне от 20.30 ч. от Стария кей.  Нептун и неговата свита от русалки ще слязат на кея 30 минути по-късно.  Специалното събитие се организира от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ и е..

публикувано на 04.08.24 в 10:22

платена публикация
Непреходна красота: какво трябва да включва ежедневната ни рутина в зряла възраст?

Когато навлизаме в зряла възраст, често започваме да се притесняваме, че изминалото време започва да си личи. Ако искаме да запазим своята красота, е изключително важно да възприемем навици, които подобряват цялостното ни благосъстояние. Интегрирането на балансирана диета, поддържането на добра хидратация, използването на подходящи продукти за грижа..

публикувано на 31.07.24 в 13:54

Електронна музика в парк "Росенец" - втори ден на Sun Tribe Open Air

Днес продължава петнадесетото издание на безплатния фестивал на открито Sun Tribe Open Air. Фестивалът за електронна и транс музика се провежда в парк "Росенец“.  Програмата в двата фестивални дни включва диджеи и изпълнители в най-разнообразни музикални стилове.Втората вечер както и досега е посветена на качествената транс музика като публиката..

публикувано на 27.07.24 в 08:25

Започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа"

На централния площад в Малко Търново в 10 часа започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

обновено на 27.07.24 в 08:10

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53