Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре влиза в сила ограничение, което ще бъде в периода от 09.00 до 20.00 час

До 30 септември е в сила забрана за обработването на пасища със селскостопанска техника

По 30 сигнала за пожари и произшествия постъпват на ден в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас. Това каза директорът на институцията старши комисар Николай Николаев.

Със заповед на областния управител Мария Нейкова от утре до 30 септември се забранява обработването на пасища със селскостопанска техника в периода от 09.00 до 20.00 часа вечерта. Заповедта важи за територията на цялата Бургаска област. 


На среща на кметовете в областта, ръководствата на институции с областния управител на Бургас Мария Нейкова беше решено още да бъдат изорани просеки на рисковите места с опасност от възникване на пожари.

„Кметовете на населените места да организират изораването на т.нар. "просеки" или осигуряване на ивица, която е с ширина около 6 метра, в тази част, която граничи с горски и полски територии.“

Двете асоциации на земеделските производители в областта са готови да съдействат с допълнителна техника на пожарната служба, каза ст. комисар Николай Николаев:

„Ще разчитаме и на тях, с тракторите и водоноските, които имат.“

До момента няма постъпили сигнали за умишлен палеж при пожарите през последните 10 дни, заяви началникът на Охранителна полиция и КАТ комисар Марин Димитров:

„Всичко според нас към момента не е предизвикано умишлено и нямаме образувано производство.“

Снимки: Даниела Костадинова
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево

Кокаин, екстази и марихуана на обща стойност над 1 200 000 лева по цени на съдебната власт са конфискувани от борда на задържаната на пристанище Царево яхта, съобщиха от прокуратурата. Дрогата в 65 плика е открита в специално пригодени тайници. Крайната точка на пътуването е била Истанбул. Голямо количество наркотици са открити на яхта в Царево..

публикувано на 17.07.24 в 15:58

Голямо количество наркотици са открити на яхта в Царево

Яхта с три вида наркотици на борда е задържана в Царево. Подробности за акцията ще дадат директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.  В брифинга ще се включи и заместник-директорът на Териториалната дирекция "Митница Бургас" Ирина Димова. Очаквайте подробности!

публикувано на 17.07.24 в 14:08

Продължава гасенето на пожара в община Болярово, обявено е частично бедствено положение (ОБНОВЕНА)

Продължава гасенето на пожара в община Болярово, в близост до българо-турската граница. В гасенето на пожара на Горска поляна се включи и хеликоптер.  Няма опасност огънят да достигне до газокомпресорната станция. Частично бедствено положение е в сила за района на село Горска поляна.  В момента пожарът се развива трудно достъпна  гориста..

обновено на 17.07.24 в 12:17

Кметът на Община Стралджа обяви частично бедствено положение заради безводие

Кметът Атанас Киров обявено частично бедствено заради безводие в населените места на територията на община Стралджа. То важи за Александрово, Атолово, Богорово, Воденичане, Войника, Джинот, Иречеково, Каменец, Леярово, Лозенец, Люлин, Маленово, Недялско, Палаузово, Поляна, Правдино, Първенец, Саранско, Тамарино и Чарда.  Бедственото положение влиза..

публикувано на 17.07.24 в 11:20

Моторист е с опасност за живота след катастрофа в Несебър

28-годишен моторист е с опасност за живота след катастрофа в района на несебърската улица "Хан Крум", съобщават от полицията. Той се е движел към Стария Несебър, когато е настъпил пътният инцидент с автомобил, управляван от 55-годишна жена от София. Към момента не е установена причината за катастрофата.  Мъжът е  с гръдна травма, фрактура на седем..

публикувано на 17.07.24 в 08:20

Двама мъже се удавиха за ден в Руен и Созопол

Двама мъже се удавиха през вчерашния ден в общините Руен и Созопол, съобщават от полицията. Единият инцидент е в района на язовира на село Люляково. Там се е удавил мъж на 41 години от селото. При извършения оглед видими следи от насилие не са установени. Снощи около 20.50 ч. е получено и съобщение и за удавен 31-годишен мъж от Кнежав района..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Скандал край Солниците: концесионер гони хора от плажа

Скандал е избухнал на плаж до Солниците между концесионера и плажуващи тази сутрин. Започнал да ги гони, защото се опитали да сложат кърпите и чадърите си на място без шезлонги , но той твърдял, че и това е платена зона - разказа пред БНР Бургас Радосвета Вардева, която е присъствала на свадата със своя приятелка, намесила се е и впоследствие..

публикувано на 16.07.24 в 17:41