Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват на сесия нови параметри на застрояване в Крайморие и нови цени на такси и услуги в Бургас

Общо 62 докладни записки ще разгледат съветниците днес

Архив

От 1 август паркирането в синя зона в Бургас поскъпва от 1 лев на лев и 30 стотинки на час. На сесия днес съветниците ще гласуват и увеличение на цените на служебните абонаменти. Променят се и редица цени на такси и услуги в общината. Нови параметри се въвеждат и в строителството на жилища при разширението на кв. Крайморие на север.

Приключилите дела след обжалването на бившия областен управител Пламен Янев остават в сила гласуваната в края на декември нова цена на синята зона в Бургас. Тя ще важи от 1 август, съобщи Пламен Димитров от ОП "Транспорт".

„Тъй като тези цени вече влязоха в сила и тъй като се налага да бъдат направени настройки на целия софтуер, който управлява зоната - от 1 август ще влезе в сила тази цена от 1,30 лева, но тя ще бъде само за синя зона. Промяната е от 1 август, защото мобилните оператори могат да направят тези промени само от първо число“

Зелената зона остава 1 лев. Предлага се поскъпване на служебните абонаменти, като цената става еднаква за двете зони - 390 лв. месечно.

В сила се очаква да влязат и нови цени на такси и услуги в общината. Дребните търговци ще плащат по 30, а не по 200 лева такса за маса или щендер, каза Стоян Грозев.

„Търговците на мартеници минаха по общата наредба с високата такса, за тях не беше предвидено някакво облекчение и с основание протестираха. Сега искаме да ги облекчим с промените в наредбата, за да може хора от тяхната гилдия също да могат да се възползват и да практикуват занаятите срещу преференциална такса“

Коригират се и редица такси и цени на услуги в община Бургас

„Например  разпечатване на голям формат на проекти или чертежи като услуга, която община Бургас предлага. Към момента администрацията отчита, че себестойността се е повишила и това налага коригиране, но то не е голямо. За част от услугите се покрива само себестойността, без печалба върху тази услуга, така че гражданите няма да се натоварват“, поясни още Грозев. 

За покриване на нарасналите текущи разходи се въвеждат нови цени на входен билет в художествена галерия „Петко Задгорски“. Повишават се и таксите за събития там, както и в Културен център „Морско казино“ и открита сцена „Охлюва“. 

По-ниски сгради на по-малка застроена площ – най-общо това предлага общината за растящото на север Крайморие. На първа линия височината на жилищата трябва да е до 8 метра, а максималната застроена площ до 300 квадрата. Главният архитект Тихомир Райчев посочи:

"По този начин ще се разкъса застройката и ще се вмъкне въздух между сградите и ще се запази това, което имаме – къщички в квартала, това,  което се търси. Целта е запазим характера на този квартал и неговия силуетен план“

Общо 62 докладни записки и множество питания са включени в дневния ред на днешното заседание, което започва в 9 часа.

Повече чуйте в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Соколов

Емил Соколов: Водач на листата на "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Денков

Водач на листата на коалицията "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Николай Денков, както беше на последните избори. Това заяви в ефира на БНР Бургас политологът Емил Соколов, който е и областен координатор на "Продължаваме промяната". Самият той няма да бъде в кандидат-депутатската листа, а за Бургас се търси и ново лице. Като..

обновено на 05.09.24 в 11:05

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

ГЕРБ-СДС ще съдействат за намаляване на предизборното напрежение

На първото заседание на Народното събрание от есенната сесия от ГЕРБ -СДС обявиха, че ще съдействат  максимално за намаляване на предизборното напрежение. Заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова призова останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество. "Надяваме се през тази..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Димитър Найденов: Компромис е оставането на "Да, България" в ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България". Това е компромис в името на това да стабилизираме държавата и да дадем..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на заседанието на партията вчера...

публикувано на 04.09.24 в 07:17

"Да, България" решава дали остава в ПП-ДБ

Днес е последният ден, в който партия "Да, България“ трябва да реши как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Изпълнителният съвет трябва да докладва на Националния съвет за хода на преговорите с партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България"  за отказ от партийните квоти при подреждането на листите и..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в крайна сметка се..

публикувано на 02.09.24 в 17:03