Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва илинденският събор в ямболското село Дряново

Параклисът край Дряново.
Снимка: БТА

Днес и утре в  ямболското село Дряново ще се проведе традиционният илинденски събор. В него ще се включи и сливенският митрополит Арсений, който ще отслужи литургия в обновения параклис носещ името на Свети Илия, считан за покровител на селото.

Съборът в Дряново се провежда винаги на Илинден по стар стил без прекъсване от  1865 г. насам, уточни кметът на община Тунджа Станчо Ставрев:

 „Това е най-дългогодишната инициатива, която местната общност провежда без прекъсване”.

Легендата разказва, че Свети Илия бил толкава запленен от красотата на природата около селото, че дръпнал рязко юздите на коня си, а копитото му се отпечатало върху скала, под която бликнал лековит извор, разказва председателят на местното читалище Маргарита Таскова.

Там бликва извора, върху който е построена църквата, питейна е водата, лековита. Преди години приспиваха хора там, палят си свещички за здраве.

В село Дряново постоянно живеят около 100 души, но за ежегодния събор се връщат хиляди изселници от всички краища на страната. В  програмата на събора е предвидена  богата фолклорна програма и народни борби, в които ще се включат състезатели от Ямбол, Сливен и Елхово.


По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли проблем със сметопочистването в Бургас през лятото?

За проблеми със сметопочистването в Бургас сигнализира Костадин, който от 10 години живее в ж.к. „Възраждане“. Като родител на две деца, той често посещава детските площадки в района и посочва, че има много непочистени места. Виждаме, че около бордюрите има изсъхнали листа, кварталните улици са прашни, уточни той: „По улиците, по които..

публикувано на 01.08.24 в 11:01
Табела за паркиране в

По-скъпо паркиране в Бургас от днес: 1,30 лв. за час в "Синя зона", зелената остава 1 лв.

Паркирането в бургаската "Синя зона" вече струва 1,30 лв. за час престой, съгласно решение на Общинския съвет, влязло в сила на 1 август. Досега таксата беше 1 лев както за синята, така и за зелената зона. Тя остава лев за час престой на автомобилите в местата, определени за "Зелена зона". Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на..

публикувано на 01.08.24 в 08:58
Жена показва останките от изгорялата ѝ къща.

Отпускат помощи на още засегнати от пожарите във Воден, Крайново и Горска поляна

Служители на Агенция „Социално подпомагане“ ще приемат заявления за отпускане на финансова помощ от жители на селата Воден, Крайново и Горска поляна, чиито къщи са засегнати  при пожарите през последния месец. Помощ вече е отпусната на 13 домакинства, които загубиха единствения си дом. Служителите на агенцията ще бъдат в село Воден в 10 часа,..

публикувано на 01.08.24 в 08:16
Блокове в бургаския комплекс

Редица блокове в комплекс "Изгрев" остават без вода заради ремонт

Без вода ще останат целия ден днес блокове в комплекс „Изгрев“ в Бургас, съобщи ВиК. Причината е ремонт, а времетраенето – от 8:30 ч до 17 часа. Без вода ще са блоковете, 8-и, 9-и, 16-и, 58-и, 59-и, 65-и, 66-и,196-и, 205-и, както и детска градина "Веселушко" и средните училища "Добри Чинтулов" и "Йордан Йовков". От бургаското дружество..

публикувано на 01.08.24 в 07:05

Лозари и винопроизводители от Поморие на протест срещу Наредба № 5

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони, лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на министерството на финансите. Според промените в нормативния акт, лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация, с информация..

публикувано на 31.07.24 в 11:29

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на света Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено усърдни в..

публикувано на 31.07.24 в 08:35

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на ниското строителство в „Крайморие“

Община Бургас и Центърът за подводна археология ще си сътрудничат за развитието на културно-историческия туризъм. До момента и двете страни имат общи дейности, които са културни събития и проучвания на подводното културно наследство на Черно море. След споразумението предстои да се създаде и развие лаборатория за консервация..

обновено на 30.07.24 в 16:30