Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани 121 години от Илинденско - Преображенското въстание.

Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.

Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

През деня са предвидени разнообразни събития - научна конференция на тема „Тракийският научен институт – изследовател и пазител на тракийската памет“, туристически поход от Петрова нива до село Стоилово, изложба на стари оръжия, участвали в Илинденско-Преображенското въстание, танцова обиколка из България с изпълнения на фолклорни танцови клубове и др.

Кулминацията ще е вечерта с традиционната заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница „Света Петка“, провеждане на възпоменателното церемония и тържествена заря-проверка.

Празничният концерт ще е с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Костадин Михайлов, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Стойко Василев и оркестър „Жарава“.


ПРОГРАМА:

  • 13:00 ч. Изложба „Бележити годишнини в тракийското движение“.
  • 13:00 – 18:00 ч. – Детска работилничка „Аз съм българче“.
  • 13:00 ч. – Туристически поход: Петрова нива – река Велека – параклис „Свети Илия“ – село Стоилово (тук на 19 Август 1903 година е даден първият сигнал за Преображенското въстание с хвърлената бомба от воеводата Дико Джелебов) – Петрова нива. Продължителност на похода около 3 часа и 30 минути.
  • 13:30 ч. – Изложба на стари оръжия, участвали в Илинденско-Преображенското въстание, сдружение „Национален съюз Единение“, дружество „Традиция“.
  • 14:00 – 16:00 ч. – Научна конференция на тема „Тракийският научен институт – изследовател и пазител на тракийската памет“. Конференцията е по случай 90 години от създаването на института.
  • 16:00 ч. – Посрещане на участниците в тракийския поход „По стъпките на преображенци“.
  • 16:30 ч. – Открит урок по история: „Стоян Шивачев – първият историограф на Малко Търново и Тракия“ с историка Стоян Райчевски.
  • 17:00 ч. – Танцова обиколка из България с фолклорни танцови клубове: „Аратлии“, „Бургос“, „Медено котле“, „Лазур“, „Огин“, фолклорен клуб „Настроение“ от град Малко Търново и оркестър „Жарава“.
  • 20:00 ч. – Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница „Света Петка“.
  • 20:30 ч. – Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Тържествена заря-проверка.
  • 21:40 ч. – Празничен концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Костадин Михайлов, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Стойко Василев и оркестър „Жарава“.

На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия към Министерския съвет.  Разпределението на средствата от дарителската сметка ще бъдат..

публикувано на 13.10.24 в 12:08

Опасна маска на клоун крие химически рискове

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Става дума за химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от теглото. Това..

публикувано на 13.10.24 в 09:31

Поморийското село Козичино отбелязва храмов празник

С празничен концерт, поморийското село Козичино ще отбележи своя храмов празник, който е на 14-ти октомври - Петковден. Местният храм носи името „Света Петка” от 1848 г. От тогава до днес, близо 180 години, в Козичино денят се отбелязва с курбан. Тази  година,  в навечерието на празника, днес от 15.30 часа на площада пред читалище „Просвета 1906“..

публикувано на 13.10.24 в 08:38

Ентусиасти събират средства за лечението на млада жена от Бургас

С благотворителна Щафета на доброто спортисти и любители на спорта ще събират средства за лечението на млада жена.  45-годишната Станислава Ангелова от Бургас е майка на три деца и нейната мечта сега е да може да им се радва още дълго време. В началото на 2023 г. жената разбира, че има злокачествен аденокарцином на шийката на матката. След..

обновено на 13.10.24 в 07:39

Кметът на Сливен ще участва в Годишната среща на българските местни власти

Кметът на община Сливен Стефан Радев ще участва в Годишната среща на българските местни власти, която ще се проведе от 13 до 15 октомври. Това е най-големият форум на Националното сдружение на Общините в България.  По традиция, събитието е част от проявите, с които се отбелязва 12 октомври - Ден на българската община. На тридневния форум ще..

публикувано на 12.10.24 в 17:00

Тол системите засичат и "Гражданска отговорност"

Национално тол управление осигури възможност на Министерство на вътрешните работи да извлича информация за преминаващите пътни превозни средства от електронната система за събиране на пътни такси, с цел контрол върху застраховката „Гражданска отговорност“.  Тази функционалност позволява на МВР да използва данните, заснети от тол системата, за..

публикувано на 12.10.24 в 12:21

За седмица затварят част от бургаската ул. „Чаталджа“

Във връзка с реконструкция за подмяна на ВиК мрежата, от 09.30 часа днес до 17.00 часа на 20.10.2024 г. - неделя, се въвежда временна организация на движението на ул. „Чаталджа“ - в участъка от ул. „Ген. Владимир Вазов“ до кръговото кръстовище с бул. „Тодор Александров“.  Движението на автомобили ще се осъществява еднопосочно от ул. „Ген. Владимир..

обновено на 12.10.24 в 08:14