Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната сага с „Дупката“ е на финал

Бургаският районен съд излезе с решение по делото за делба на терена в центъра на Бургас, т.нар. „Дупка“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят дела. Община Бургас беше в съсобственост с четири дружества, чиито идеални част бяха съответно: „Мариета“ ООД с 263,50 кв. м., „Музеум“ ООД с 250 кв.м., „Трандекс България“ ЕООД с 63.49 кв. м. и „Търговски дом“ ООД с 61 кв. м. Община Бургас беше с най-голяма част от терена в размер на 10 989 кв. м.

В края на юни миналата година, тогавашният Общински съвет, почти с единодушие, прие теренът да бъде поделен според Вариант 1, изготвен от вещите лица по делото. Този вариант включваше обособяването на четири имота за дружествата по 500 кв. м. от страната на улицата срещу СУ „Св.св. Кирил и Методий“. За Община Бургас остават терени от 8326 кв. м. за обществено обслужване с излаз към площад „Тройката“, от 900 кв. м., отреден за комплексно обществено обслужване на ъгъла в района на площад „Баба Ганка“, както и терен от 400 кв.м. за техническа инфраструктура.

Другите страни по делото също са постигнали съгласие да бъде приет именно този Вариант 1.


Според експертното заключение по делото, пазарната стойност на целия имот е в размер на 10 775 407 евро или 21 075 188 лв. без ДДС. Това означава, че квадратният метър е в размер на 923 евро или 1813 лв. без ДДС.

По този начин общата стойност на терените, с които Община Бургас остава след делбата, е в размер на 17 509 938 лв. без ДДС. За уравняване на дела си, Община Бургас трябва да получи от дружествата общо 2 477 496 лв.

Техните терени по 500 кв. м. са на стойност по 909 500 лв. без ДДС. Всяко от дружествата обаче дължи различна сума за уравняването на дела си към Община Бургас.

Бургаският районен съд е отхвърлил претенцията от общо 30 000 лв. на Община Бургас. Според местната администрация, през годините са направени подобрения в района, за които другите дружества също трябва да заплатят. В решението на съда се посочва обаче, че не са събрани достатъчно доказателства за това – теренът видимо не се използва и дори е опасен. „Извършените от Общината дейности, изразяващи се в изграждане на декоративна ограда, обезпаразитяване и т.н не са с характер на подобрения“, пише в мотивите на съда.

Всички страни по делото трябва да заплатят и съответната държавна такса по извършената делба, която е в размер на 4 % върху стойността на всеки дял. За Община Бургас тази сума е в размер на 953 396 лв., а за останалите е по 43 656 лв.

В решението си съдия Евгени Узунов пише: „Макар и с характер на отклонение, в лично и професионално качество, считам, че като институция, дължим извинение както към страните, така и към гражданите, ЮЛ, публични и частни институции и всички свързани лица за прекомерната продължителност на делото в съдебната му фаза. В светлината на правото, естествено е, че са налични процесуалните основания за това, но с оглед ролята на институцията, етичната ни и професионална компетентност, относима към обществените очаквания, намира това не просто за необходимо. В ролята ни на арбитри в отношенията между страните и след задълбочения анализ на развилите се в годините между тях отношения, намирам за уместно да изкажа към всички тях и уважението си към израстването в позициите. Да засвидетелстваме намерение да пазим и защитим правото и да подкрепим и адмирираме отстъпването от лични, финансови и конюнктурни съображения - В името на народа“.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха 8 тротинетки и 14 велосипеда в Сливен

Осем електрически тротинетки и четиринадесет велосипеда са временно иззети от собствениците им, заради управлението им в забранената за движение пешеходна зона в Сливен от началото на месеца до сега,  съобщи старши инспектор Сава Петров от полицията в Сливен. С промените в Наредбата за обществения в общината ред полицията вече има право да задържа..

публикувано на 07.08.24 в 12:11
архив

Делото за убийството на учителката Рада Гешева продължава през септември

За 19 септември е насрочено следващото заседание по делото за убийството на 64-годишната бургаска учителка Рада Гешева. Първоначално беше отложено за по-късно заседание в Окръжния съд на Бургас, в последствие беше прекъснато и в 14 часа. Въпреки това бяха разпитани свидетели и вещи лица, които са изготвили тройна експертиза за психическото състояние..

публикувано на 06.08.24 в 18:18
Снимката е илюстративна.

Отвориха входа на магистрала "Тракия" от Бургас към София и пътя от Веселиново към Александрово

Възстановено е движението  на  АМ "Тракия", при км 351, в посока София и  по пътя Шумен - Карнобат в участъка от Веселиново до разклона за Александрово, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано през деня  в двата участъка станаха катастрофи и се наложи трафикът да бъде пренасочен. Тежко ПТП с жертва затвори АМ "Тракия" край Бургас..

публикувано на 06.08.24 в 15:41

Тежко ПТП с жертва затвори АМ "Тракия" край Бургас /ОБНОВЕНА/

Тежка катастрофа с жертва затвори отново АМ "Тракия" край Бургас малко след 11 часа днес.  При пътния инцидент между лек автомобил и микробус загина жена. Магистралата в посока София остава затворена и към този час. Тежък пътен инцидент затвори АМ "Тракия" край Карнобат Причината за произшествието при км. 351 е застигане и блъскане на автомобил от..

обновено на 06.08.24 в 14:09

Окръжният съд ще гледа делото срещу Георги Генджев (ОБНОВЕНА)

За 12 часа беше отложено сутрешното заседание на Окръжния съд в Бургас по делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев. Мотивът за отлагането е, че подсъдимият все още не е пристигнал от ловешкия затвор в Бургас, обясни прокурорът по делото Ангел Георгиев: „Отложиха заседанието, защото охраната на..

обновено на 06.08.24 в 10:41
Архив

Възрастна жена от Айтос предаде 46 000 лева на ало-измамник

Майка и син от Айтос станаха жертва на телефонна измама. Схемата включва обаждане на домашния телефон от мним служител на "Енергото" , чрез който мошеникът се добрал до мобилните им телефони.  Малко по-късно айтозлиите получили телефонни обаждания от мъже, представили се за служители от Първо Районно управление – Бургас. Те обяснили, че работят по..

публикувано на 06.08.24 в 09:52

Катастрофа със загинал затвори пътя Шумен-Карнобат /ОБНОВЕНА/

Ограничено е движението по пътя Шумен-Карнобат в участъка Веселиново - Александрово поради катастрофа между кола и камион.  Водачът на лекия автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние,  съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на..

обновено на 06.08.24 в 08:51