Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Агенцията по лекарствата след проверка по сигнал на БНР Бургас:

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно е недобра практиката ѝ да издава рецепти, видими само във вътрешната ѝ аптека, но това не нарушава правните норми, пише маг.-фарм. Богдан Кирилов

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата
Снимка: БТА

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента. Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов след проверката, която ИАЛ извърши по разпореждане от Министерството на здравеопазването след сигнал на БНР Бургас, което получи писмото му от МЗ след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

То беше провокирано от сигнал до БНР Бургас от Петя Танева, чийто баща се оказа потърпевш. При изписването му дали рецепта с уверението, че тя е електронна и съвета да вземе медикаментите си от аптеката на болницата. Двамата отишли до друга бургаска аптека, където не открили електронна рецепта от "Сърце и мозък". Оказало се, че документът е видим само за аптеката на болницата. От лечебното заведение обяснили на Танева, че ако пациентът не желае да си вземе предписаните медикаменти от там, може да получи хартиена рецепта от аптеката, която да изпълни където желае.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

На случая реагира остро председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов, който заяви пред БНР Бургас, че подобна практика лишава пациента от терапия, че "това по смисъла на закона е отпускане без рецепта", както и че Изпълнителната агенция по лекарствата го санкционира във всички останали аптеки".

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

БНР Бургас изпрати запитване до МЗ във връзка със случая в средата на месец май и след удължаване на срока за отговор го получихме през август. Той съдържа писмо на Кирилов от 11 юли 2024 г. до зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, в което го уведомява за резултатите от извършената по сигнала на националното радио проверка.

От него става ясно, че има още един сигнал до ИАЛ, в който е описан идентичен случай с този на Петя Танева и баща ѝ:

"Изпълнителната агенция по лекарствата извърши проверка в посочения обект във връзка с постъпил в Изпълнителната агенция по лекарствата сигнал и от друго лице, идентичен с описания, в който се твърдят същите обстоятелства – медицински специалист от лечебното заведение е извършил преглед и е изписал „електронна“ рецепта, изпълнението на която е било възможно само в посочената аптека, откъдето е получил хартиено копие на същата".

Проверката показала, че всъщност не става въпрос за електронни рецепти, а за хартиени.

"При извършената проверка е установено, че издадените рецепти не са електронно предписани по смисъла на чл. 70, ал. 1 от Наредба №4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, а са на хартиен носител и съдържат всички изискуеми реквизити в съответствие с Приложение №2 към чл. 6, ал. 1 от Наредба №4", пише маг.-фарм. Кирилов с уточнението, че няма изискване въпросните лекарства да се предписват задължително с електронни рецепти.

"В хода на извършената проверка се установи, че изписаните от специалисти на МБАЛ „Сърце и мозък“ – гр. Бургас рецепти се разпечатват на хартиен носител чрез принтиращо устройство на територията на проверената аптека и действително пациентите на лечебното заведение трябва да я посетят, за да си получат рецептата и евентуално да закупят оттам предписаните им лекарствени продукти. Взети са и писмени обяснения от ръководителя на аптеката, съгласно които тази практика на получаване на изписаните рецепти е с цел улеснение на пациентите, предвид отдалечеността на лечебното заведение от други аптеки, но се иска съгласието на пациента да се изпълни рецептата в аптеката, а  случай на отказ – му се предоставя разпечатаната в аптеката хартиена рецепта за изпълнение в други аптеки", описва резултата от проверката директорът на ИАЛ.

Той е категоричен, че това е недобра практика, но допълва, че въпреки това "Сърце и мозък" не може да бъде санкционирана:

"При анализ на установените при проверката факти и обстоятелства се констатира, че същите не попадат в нито една от хипотезите на правните норми от Наредбата и поради това не изпълват елементите на административно/и нарушение/я. Наредбата посочва кои са медицинските специалисти, които могат да предписват рецепти, описан е редът, по който рецептите се изпълняват в аптека, но не съществува текст, който да създава задължение за медицинските специалисти да предоставят директно на пациента предписаната му рецепта. При липса на нормативно предвидено задължение за предоставяне директно на пациента на издадената му рецепта, независимо от безспорно установената недобра практика и ограничаване на свободата на избора на пациента, за ИАЛ не е налице законово основание за ангажиране на административно-наказателна отговорност".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52

Ендокринолог: Правилният начин на живот помага по-лесно да се мине през менопаузата

Балансът в храненето и спокойствието са ключови методи за справяне в периода на менопаузата. Това съветва ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. В тази част от живота на жената настъпват хормонални промени, като започват да се наблюдават признаци години преди да настъпи менопаузата. Процесът е..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58

Държавата отпусна още 14 млн лв за новата болница в Ямбол

С 14 379 000 лева се у величава акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Това реши днес  Министерският съвет. Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, медицинско обзавеждане и оборудване, както и..

публикувано на 07.08.24 в 15:20

Спешната помощ в Бургас получи оборудване за лесно пренасяне на пациенти

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти. То е предоставено от Ротари клуб Бургас и ще облекчи екипите при справянето с пренасяне на тежки и неподвижни пациенти. Модерните решения позволяват това да се случва лесно и по щадящ за медиците начин, без използване на сериозна физическа..

публикувано на 07.08.24 в 11:03

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от здравното..

публикувано на 07.08.24 в 09:03