Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полско кино днес и утре на "Охлюва" в Бургас

Киноманите в Бургас ще се насладят на два филма от съвременното полско кино. Това са лентите  „Щастлив човек“ и "Светията“, които ще бъдат излъчени на голям екран на 21 и 22 август. Прожекциите са с начален час 21.00 часа , сцена "Охлюва". Входът е свободен.

Тази вечер, 21  август /сряда/ ще бъде представен дебютът в игралното кино на Малгожата Шумовска, отличен за художествените си качества на филмовия фестивал в Солун през 2000 г. Той проследява историята на трима души и техните сложни емоционални взаимоотношения. Майка и 30-годишният ѝ син живеят в беден квартал на голям град. Тя се бори да си намери работа, а той - да намери своя път в съвременната действителност. Внезапното заболяване на майката разбива живота на сина. Новата ситуация изисква зрялост, която за съжаление му липсва.

В ролите ще видите: Ядвига Янковска-Чешлак, Малгожата Хайевска-Кшищофик, Пьотр Янковски, Роман Ганцажик, Мечислав Громбка.

Полският филм „Светията“, на режисьора Себастиан Бутни, от 2023-та година връща зрителя към пролетта на 1986 г. когато от катедралата в Гнезно е откраднат символът на култа - сребърна статуя на Свети Адалберт от бароков реликварий. Лейтенант от милицията установява сътрудничество с духовенството - стопаните на катедралата. Двете страни се стремят да си върнат скулптурата, но сътрудничеството е трудно, тъй като отношенията между Църквата и държавата никога не са били толкова обтегнати - изминали са две години от смъртта на отец Йежи Попелушко, защитник на човешките права в Полската народна република, убит от служители на полската държавна сигурност, обявен за блажен от католическата църква.  

Дали някой не иска загадката да бъде разрешена, или може би обстоятелствата са изключително трудни? 

Във филма участват: Матеуш Кошчукевич, Лена Гура, Лешек Лихота, Добромир Димецки, Михал Влодарчик и др. 

Прожекциите са част от инициативата на Община Бургас  „Лятно кино под звездите”.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Лалов и Гергана Лалова със съвместна изложба в галерия „АТЕЛИЕ R“

Михаил Лалов и дъщеря му Гергана Лалова представят емоции  в „Зелено, Синьо, Жълто” в галерия „АТЕЛИЕ R“.  Съвместната им изложба в бургаската галерия ще бъде открита на 22 август, в 18.30 часа. Експозицията включва живопис и керамика. Михаил Лалов  има над 50 самостоятелни изложби и десетки участия в съвместни експозиции. Той е бил сценограф на..

публикувано на 21.08.24 в 14:58

Наши и световни рап легенди се качват на сцената на "Егаси феста" в Бургас

TURBO B, Downlow, La mazz, C-Block, Румънеца и Енчев, Гумени глави - Мишо Шамара, Братя Мангасарян, КОНСА, RBR, Спенс, F.O. & Peeva, Young BB Young, Рап Нация и още много от легендите на световната и българската сцена  ще се качат на сцената на фестивала "Егаси феста". Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и..

публикувано на 21.08.24 в 14:35

Проф. Здравка Василева представя в Бургас изложбата си “Deja vu”

20 картини  живопис и смесена техника  представя в най-новата си експозиция проф. Здравка Василева, ръководител на катедра „Живопис” и зам.ректор по художественотворческата дейност на Националната художествена академия. Изложбата носи усещане за познати обекти, претворени спомени, внушения и усещания, обединени в концепцията на „вече..

обновено на 21.08.24 в 11:43

"Солени ветрове" - фестивалът на бардовете, на поетите с китара

Поети с китари от цялата страна пристигат в Бургас за фестивала на изпятата поезия „Солени ветрове“. Шестнадесетото издание се откирва този петък на откритата сцена „Охлюва“ от 17.30 часа. Общо двадесет и шест индивидуални изпълнители, пет дуетни формации, както и международни участници от Русия и Италия ще се представят с три концерта по време..

обновено на 21.08.24 в 11:24

„Не ми се тръгва“ представя Недялко Йорданов тази вечер в Бургас

Нови стихове и песни събира в моноспектакъл популярният поет и драматург Недялко Йорданов. Срещата с бургаската публика е озаглавена „Не ми се тръгва“ и носи името на най-новата му книга. По време на спектакъла ще бъдат представени част от стиховете в нея. Публиката ще види и кратка ретроспекция на творческия път на бургаския поет. "Това е..

публикувано на 21.08.24 в 11:06

Турнето „Обич и песен“ 2024 идва и в Бургас

Турнето "Обич и песен" на любими български изпълнители  днес, 20 август гостува в Бургас. Идеята на това музикално събитие е да даде среща на различни стилове и жанрове обединени от музиката с публиката в различни градове на страната, каза Мими Иванова, която е една от участничките в турнето: „ Навсякъде ни приемат с много радост..

публикувано на 20.08.24 в 09:10

Филмът „Хени. Приятелството–смисъл и спасение” тръгва по международните кинофестивали

Филмът „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” започва своето турне по международните и националните кинофестивали. Само за месец  филмът ще бъде показан на два престижни форума на българското и международното кино. На 24 август от 15 часа във Фестивален и конгресен център – Варна, във втория ден на едно от най-популярните кино събития -..

публикувано на 19.08.24 в 11:53