Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 септември влизаме в здравното си досие без електронен подпис

Д-р Петко Желязков: Системата ще ни известява при предстоящ профилактичен преглед или пропусната ваксинация

Снимка: НЗИС

От 1 септември пациентите ще имат достъп до електронното си здравно досие и без електронен подпис. То ще може да се достъпи на мобилен телефон чрез приложение, след активация от оторизиран служител.  В досието може да се види цялата здравна информация, качена за пациента от личния лекар, специалисти, лаборатории и болници.  

С промени в наредбата на Министерството на здравеопазването, активацията на приложението „еЗдраве“ вече ще става само с помощта на QR код, без нужда от електронен подпис, обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков.

„Това може да стане като отиде пациентът на едно от трите места - РЗИ, РЗОК или офис на „Информационно обслужване“. Там се заявява, попълва се най-вероятно декларация и се активира това приложение в мобилния телефон“

Входът за портала е htpps://my.his.bg, а мобилното приложение -„еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от двата големи магазина за приложения  - Apple Store и Google Play.

В платформата ще могат да се видят данни за заболявания и терапии на пациентите.

„Ще могат да проследят всяка медицинска дейност, която им е оказана, ще намерят всички прегледи, които са им правени от личния лекар, от тесни специалисти, това, което личният лекар им е дал – направления, консултации, изследвания. Ако лабораторията ги е качила като резултати ще се видят и резултатите от тези изследвания“, посочи д-р Желязков.

С въвеждане в приложението на ЕГН на детето родителят може да достъпи и неговото здравно досие. Така ще прави справка за извършените медицински дейности, както и за предстоящите му имунизации.

Предвижда се на по-късен етап системата да известява пациента при предстоящ профилактичен преглед или пропусната ваксинация, казаха от съсловната организация.

По-широкият достъп до електронното здравно досие дава възможност пациентът да проследява дали не са отразени фиктивни прегледи или хоспитализации.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства по телефона или онлайн

От 1 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, както и за помощни средства със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър", съобщава БТА.  Изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров обясни, че към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват..

публикувано на 28.08.24 в 17:00

По 2000 лева ще получат семейства от Бургас с репродуктивни проблеми

На 19 души да бъдат отпуснати еднократно по 2 000 лева за подпомагане на процедури инвитро. Докладната записка на общинския съветник д-р Светослав Тодоров бе разгледана днес по време на Комисията по социални дейности. Отпускането на финансова помощ е за хора с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на Община Бургас. В..

обновено на 27.08.24 в 11:38

Експерти ще обясняват причините за миризмите на нефтопродукти в Бургас

През последните седмици миризмата на нефтопродукти във въздуха на Бургас, която се усеща в различни часове и части на града, влезе и в заседанието на постоянната комисия по околна среда към Общинския съвет. Съветниците решиха да има извънредно заседание на същата комисия по темата, с идеята на нея да присъстват различни експерти, които да..

публикувано на 26.08.24 в 14:50
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и кметът на Бургас - Димитър Николов

Д-р Людмила Желязкова е новоизбраният директор на бъдещия кръвен център в Бургас

 Вече има назначен директор на Районния кръвен център в Бургас, обяви на посещение в морския град служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Това е д-р Людмила Желязкова, която досега оглавяваше Отделението по трасфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас. До края на август трябва да бъдат назначени 9 служители, които да отговарят..

публикувано на 23.08.24 в 15:37

Ендокринолог: Все повече мъже страдат от дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е контрольор на нашия метаболизъм, каза ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. Хормоните, които произвежда жлезата отговарят за нашето тегло, настроение, състояние на косата и кожата. Стресът и приема на определени храни могат да повлияят на щитовидната жлеза, която е много..

публикувано на 21.08.24 в 08:20
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52