Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласува ли Общинският съвет финансова помощ за МИРГ Бургас-Камено

Снимка: flag-burgas.org

35 000 лева са нужни от юли до края на годината за финансовото обезпечаване на сдружението „Местна инициативна рибарска група Бургас-Камено“, в което е член и Община Бургас. Средствата са нужни за запазване на структурата като такава, както и на административния капацитет до началото на новата Стратегия за местно развитие. Кой ще получава парите и за какво ще бъдат разпределени, бяха част от дебатите в ресорната комисия по „Морско дело и рибарство“ към Общинския съвет, по отношение на докладната записка от зам.-кмета Станимир Апостолов.

Към настоящия момент МИРГ Бургас-Камено е в процес на подготвителна мярка с входиран проект от февруари, по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури в периода 2021-2027 година. Поради забавяне на административни процедури се налага допълнително финансово обезпечаване, обясни Златина Караиванова, от дирекция „Бюджет и финанси“ към Община Бургас:

„Знаете че през февруари месец приехме едно финансиране от 25 хиляди лева, което предоставихме на МИРГ. Това финансиране беше за да се разработи програма, с която сдружението да кандидатства.  На 24 февруари той се входира. До този момент, заради политическата и икономическа обстановка в страната такова финансиране не е разглеждано. В докладната е посочено, че е направено в сдружението и оптимизация, защото остана само председателят на тази група, за да може той да си изпълнява административните задължения.  Искам дебело да подчертая, че тези пари не се дават безвъзмездно на МИРГ. Те са финансова помощ, която като се получи ще бъде възстановена на Община Бургас. В сдружението участва и Община Камено, но нейното участие е малко. Затова цялото финансиране минава като финансова помощ, която ще бъде възстановена,“ уточни тя.

Зам.-председателят на комисията Михаил Хаджиянев, който е и председател на Общинския съвет поиска да бъде направено уточнение:


„Не е посочен източникът, чрез който ще се извърши това финансиране.“

По думите на Златина Караиванова - това ще бъдат средства на Общината, които ще бъдат възстановени.

Общинският съветник Стойко Андреев попита кой ще получава парите и за какво ще бъдат разпределени, защото ако са само за председателя на Местната инициативна група, той ще взима по-голяма заплата и от кмета:

„За какво са тези пари, от март месец миналата година това сдружение няма никаква дейност. Какво ще се прави с тези средства? Според мен заплатата на председателя на МИРГ ще бъде над 4600 лева на месец, 200 лева има всеки месец за гориво. Тези пари за това ли ще се използват или за нещо друго? Ако са за това - то тогава ще взима повече пари от кмета на Бургас и повече от председателя на Общинския съвет. Все пак това са пари на Община Бургас, на гражданите на Бургас. Да си намали заплатата, той е махнал двамата служите и е останал сам. Не виждам и отчет да е направил.“

Общинските съветници по време на заседанието на комисията стигнаха до консенсус, че председателят на МИРГ Бургас-Камено трябва да бъде извикан, за да направи отчет за дейността на сдружението. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и..

публикувано на 28.08.24 в 15:01

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната  година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца. По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 08:19
Слънчев бряг

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега." Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на..

публикувано на 27.08.24 в 12:24

Преразпределят средства от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бургас

Налага се преразпределение на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през тази година. Причината е, че някои от обектите в Община Бургас не могат да бъдат завършени до края на годината, а ако не бъдат усвоени отпуснатите средства ще трябва да се връщат на държавата. Затова едни средства ще бъдат намалени и прехвърлени към други..

публикувано на 27.08.24 в 10:54

НСИ: България е водеща дестинация за туризъм сред българите

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г., сочат новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт. 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация или дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а..

публикувано на 26.08.24 в 17:22

Министърът на туризма връчи удостоверения за категоризация на 47 обекта

Министърът на туризма Евтим Милошев връчи удостоверения за категоризация на 47 туристически обекта в Бургаска област. От министерството информират, че  това са  места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в Бургас, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. „С тези удостоверения, не само сертифицираме високото качество на туристическите обекти,..

публикувано на 26.08.24 в 12:46