Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола Миленов и Михаил Михайлов.

Програмата на работилницата, която ще се проведе в Културен дом на НХК, е създадена така, че да предостави на участниците цялостен и задълбочен поглед върху създаването на театрални и кино продукции. Всеки ден е посветен на различен аспект от творческия процес, като всички те ще бъдат ръководени от утвърдени професионалисти в съответната област.

Достъпът на всички, желаещи да се включат в уъркшопа е безплатен, но ще бъде след предварително записване и одобрение на участниците на адрес:  https://www.magiaburgas.com/, където е необходимо само да се попълнят имена, телефон и имейл, и да отговорят на два въпроса. Краен срок за записване - 10.09.2024 г.

Работилницата за мечти включва създаването на късометражни филми, дело на участниците. Те ще бъдат излъчени в последния ден от работилницата, а най-добрите ще бъдат и наградени. Прожекцията, награждаването и закриването на уъркшопа е 20 септември от 19:00 часа в голямата зала на Младежки международен център с адрес ж. к. „Меден Рудник“, ул. „Апостол войвода” № 15. Най-активните участници в създаването им, ще бъдат поканени за участие в експерименталния клас по актьорско майсторство, който Театрален колеж „Любен Гройс“ и Община Бургас организират от 04.11.2024г. за учебната 2024/2025 г. За подробна информация може да посетите страницата на Театрален колеж „Любен Гройс“.

„Магията на театъра и киното“ се реализира съвместно от Театрален колеж „Любен Гройс“ с финансовата и логистична подкрепа на Община Бургас и ОП „Международен младежки културен център“ – Бургас.

Ето програмата по дни:

ДЕН 1 - 13.09.2024 - Културен дом на НХК
Въведение, представяне на лекторите, въпроси и отговори, основи на сценаристиката и актьорското майсторство. Лектори: Ваня Николова, Башар Рахал, Ники Илиев, Михаил Михайлов, Георг Киряков, Любомира Башева.

ДЕН 2 - 14.09.2024
Продължение на сценаристиката и основите на режисурата, с нови примери и задачи за по-голяма практическа подготовка. Лектор: Ваня Николова, Башар Рахал, Ники Илиев, Михаил Михайлов, Георг Киряков, Любомира Башева.

ДЕН 3 - 15.09.2024
Операторско майсторство и продължение на актьорските упражнения с нови сцени, задачи и различни техники за практика. Лектори: Веселин Менкаджиев, Михаил Михайлов, Георг Киряков, Любомира Башева, Башар Рахал и Ники Илиев.

ДЕН 4 - 16.09.2024
Писане на финалния сценарий за късометражните филми. Подготовка за снимки. Лектори: Башар Рахал, Ники Илиев, Михаил Михайлов, Георг Киряков.

ДЕН 5 - 17.09.2024
Снимки

ДЕН 6 - 18.09.2024
Въведение в монтажа и обработка на заснетите материали, използване на софтуер и практически задачи за монтаж. Лектор: Никола Младенов

ДЕН 7 - 19.09.2024 - Културен дом на НХК
Завършване на монтажа и вътрешна прожекция на филмите с обсъждане и оценка на крайните резултати. Лектор: Никола Младенов

ДЕН 8 - 20.09.2024 - Младежки международен център
Официална прожекция на филмите, церемония по награждаване и закриване с тържествена вечеря и общи снимки - от 19:00 часа в голямата зала на Младежки международен център с адрес ж. к. „Меден Рудник“, ул. „Апостол войвода” № 15.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември.  Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

публикувано на 09.09.24 в 13:48
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33

За 10-и път почитат фолклорната легенда Комня Стоянова в Средец

10-ият юбилеен Национален фестивал „С песните на Комня", посветен на странджанската певица Комня Стоянова ще се проведе днес. Организатор на събитието е Община Средец, а председател на инициативния комитет е кметът Иван Кичев.  Началото е в 9.30 часа в центъра на града. БНР-Бургас е партньор на фестивала. От 13 до 14 часа ще имаме открито студио..

обновено на 07.09.24 в 08:41