Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в сметището в Равадиново е голям колкото триетажна сграда

Ликвидирането му ще отнеме дълго време, защото гори в дълбочина, предупреди директорът на пожарната ст. комисар Николай Николаев

Старши комисар Николай Николаев
Снимка: Александра Маркарян

С пожар колкото триетажна сграда, който гори в дълбочина и краят на чието погасяване не се вижда бургаската противопожарна служба посрещна професионалния си празник. Гори последната работеща клетка от сметището, което обслужва три общини – Созопол, Царево и Приморско.

„Вече три дни работят наши екипи. В момента има един екип. От сутринта имаме организация с общинската администрация с булдозер, който също да съдейства при ликвидирането на пожара, но ще отнеме дълго време, защото купът, който гори, е около триетажна сграда и гори в дълбочина, няма да стане толкова бързо“, предупреди старши комисар Николай Николаев, директор на регионалната противопожарна дирекция.

На терен работи най-големият пожарен автомобил, с който разполага област Бургас:

„Изпратили сме най-големия пожарен автомобил в областта, който работи там всеки ден, заедно с булдозера, тъй като не може да работи само пожарният автомобил. Трябва булдозерът да разбутва купа, да зарива и ние да работим съвместно с него“.

Не е ясно както кога ще бъде погасен той, нито каква е причината за възникването му в нощта срещу 10 септември.

Преди отбелязването на празника – който се чества официално на 14 септември от 1995 година – ст. комисар Николаев отчете и работата на регионалната дирекция пред медиите.

Над 3 100 пъти сирени на пожарни коли са огласяли Бургас от началото на годината досега. Толкова са излизанията на екипите, които са натоварени както с потушаването на огъня, така и с аварийно-спасителни дейности, с помощ при катастрофи и наводнения, а също с дежурства на летището.

„На този етап спрямо цялата минала година имаме малък спад на броя на пожарите, но не липсваха и през този летен сезон големи произшествия на територията на област Бургас. За наша радост не се стигна до ликвидиране на пожари с хеликоптери, както беше през 2023-та, но въпреки това имаме няколко големи пожара, най-големият от които е в община Средец, на площ 8 000 декара, който гасихме в продължение на четири дни.“

Част от пожарите са били причинени от човешка небрежност – например хвърлена цигара през прозорец на влак, от която лумва стихия край жп линия.

Не са липсвали и фалшиви сигнали и отзовавайки се на част от тях, пожарникарите заварвали куриозни ситуации.

„Лъжливите сигнали от началото на годината са 64. На фона на 3 100 произшествия мисля, че е малък процентът. По-голямата част са и добронамерени, тоест имаме немалко случаи, в които комшия видял някоя скара да гори, докато си прави скарата комшията му“, разказа ст. комисар Николаев.

Бургаската пожарна посреща празника си със спечелени проекти за саниране на сгради и изграждане на нови, каквото се предвижда и за Бургас. Сградата в Приморско пък ще бъде разширена и ще бъдат поставени датчици за следене на нивата на реките и язовирите и язовирите на територията на общината с цел превенция на наводненията.

Службата отбеляза деня днес, макар официално той да се чества на 14 септември по решение на Министерския съвет от 1995 година. Избрана е датата, на която е свикан първият пожарникарски събор в България. На него е решено създаването на единна пожарна охрана в България, поставя се и началото на обучението на населението по противопожарна охрана и се полагат нормативните основи на службата.

Днес бургаската пожарна отбеляза официално празника си с награждаване на отличили се пожарникари от област Бургас, поздравителни адреси от кметове и териториални служби, с молебен, отслужен от сливенския митрополит Арсений и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите огнеборци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият шеф на ОД на МВР с коментар по темата рокади в РПУ-тата

"Който си върши работата-продължава да си работи! Колегите ме познават-всичко е спокойно"-така новият директор на ОД на МВР Владимир Маринов в първата си публична изява, начело на дирекцията, отговори на журналистически въпрос дали ще има кадрови смени в районните управления. Маринов присъства на церемонията, с която бе отбелязан в аванс празника на..

обновено на 13.09.24 в 17:47

С шествие пожарникарите в Царево отбелязаха професионалния си празник

Пожарникарите от Царево проведоха шествие по централните улици на града по случай професионалния си празник на 1 4 септември. В православен храм ,,Св. Цар Борис Михаил’’ отец Йордан Петков отслужи заупокойна молитва за загиналите служители по време за изпълнение на служебния си дълг, както и молитва за здраве на огнеборците и доброволците...

публикувано на 13.09.24 в 13:21

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенска област

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба в областния център по повод Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник – 14 септември.  Пожарникарите си пожелаха..

публикувано на 13.09.24 в 08:49

Мъж се е удавил край Черноморец

Мъж се е удавил край Черноморец, съобщават от бургаската полиция.  Тялото му е било изхвърлено на скалите до местностга „Акра“. Бил е облечен във водолазен костюм.  Не са открити  следи за насилствена смърт. Предстои утопсия в отделение „Съдебна медицина“ към УМБАЛ – Бургас, както и изясняване на самоличността му.  Работата по случая продължава..

публикувано на 13.09.24 в 08:36

Три автомобила са конфискувани за денонощие за шофиране с алкохол

Три автомобила са иззети за денонощие в Бургаска област заради шофиране под въздействието на алкохол, съобщават от ОД на МВР. С 1.28 промила е карал товарен автомобил 31- годишен българин, спрян за проверка в несебърския квартал «Камелия». В следобедните часове на 11 септември в Слънчев бряг е спрян лек автомобил, управляван от 54 годишен..

публикувано на 12.09.24 в 11:24

Задържаха 29 нелегални мигранти в тайници на камион край Бургас

6-ма нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на „Гранична полиция“ е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец.  29..

публикувано на 11.09.24 в 14:37

Локализиран е пожарът в депото за отпадъци край Равадиново

Пожарът, възникнал в депото за неопасни отпадъци край Равадиново, е локализиран, съобщават от Община Созопол. Той е възникнал в нощта на 9 срещу 10-и септември. Огънят не е стигнал до гората в съседство. Продължават да тлеят отпадъците, които са депонирани в клетката, която в момента се използва. Очакват се указания от РИОСВ как да продължи..

публикувано на 11.09.24 в 13:02