Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям интерес към кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Десетки посетители на кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" опитаха от автентичната храна на населени места от четири общини на Бургаска област - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас. Кулинарната традиция представиха жители на 9 села и градове. 
"Целта ни е да популяризираме кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да ги мотивираме да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознаем жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край“, каза Стоян Стоянов, от гражданската инициатива "Кулинарните фестивала на България", която организира събитието съвместно с Регионалния исторически музей. 
  


Желаещите можеха да опитат зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец.

"Странджанският зелник е уникалното ястие, което представя нашия регион. Основното в него са зелениите, които се слагат. Могат да бъдат щир, диво цвекло, тученица, лапад или спанак. Задължителната сътавка е джоджен, зелен лук също се слага. Приготвя се като баница,кори , 6 яйца,кисело мляко и газирана вода, затова става толкова мека и хубава. С това ястие се посрещали гости. Траханата е друго характерно ястие, то се приготвяло ежедневно от брашно и зеленчуци, а моята е от брашно и манатарки!", разказа Милена Дренчева, секретар на читалище "Георги Попаянов" - Малко Търново. 
повече може да чуете в звуковия файл:


Ирина Николова от читалище "Гео Милев" в село Звездец приготви содена питка. Тя беше изпечена на подница както са го правили в миналото.

"Питката се прави от 1 кг брашно, 1 к.л. сол, 1к.л. сода и вода колкото поеме. тестото, което се замесва трябва да е малко по твърдо, да не е меко. Питката се е правила много често във всеки дом, тя задължително е била на трапезата на Бъдни вечер. Много е вкусно например - содена питка с приготвена лучена пъстърва от река Велека!"   
повече може да чуете в звуковия файл:

Представителите на село Момина Църква бяха приготвили пълнена кокошка с булгур, гръчена баница, колачета със сирене и още много постни и месни ястие:

"При нас всичко е много вкусно, защото се приготвя от "златните ръце" на жените от селото! Гръчената баница се точи и на точилката се нагърчва от тук името, прави се с орехи и канела", разказа Ивана Огнянова, която участва във фестивала с още четири жени, най - добрите кулинарки на Момина църква. 
повече може да чуете в звуковия файл:


От Бродилово участниците се представиха със сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия, бобс ножонки и много сладки и солени тестени изделия.  



За любителите на рибата имаше плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец и рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.

Повече може да чуете в предаването ни "Ева в неделя" на 8 декември от 13 до 15 часа!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Подари спокойствие и пълноценен релакс в Ability Spa

Коледа е време на топлина, уют и споделени моменти. Това е сезонът, в който забравяме за натовареното ежедневие и се обръщаме към най-близките си хора с обич и внимание. И какъв по-добър начин да изразим тази обич от добре подбран коледен подарък? Но зад всеки красиво опакован дар се крие нещо повече от материална стойност – това е символ на..

публикувано на 11.12.24 в 08:00

Дядо Коледа зарадва децата на Болярово

Най-чаканите и желани гости посрещнаха  в Болярово. По покана на общинското ръководство, в града чак от Лапландия пристигнаха Дядо Коледа , Снежанка и джуджетата. Пред тях децата от детските заведения и училищата в пограничната община със стихчета, песни и танци показаха колко старателни са били и как напълно заслужават подготвените от джуджетата..

публикувано на 10.12.24 в 10:32

Какво е палеогенетика и как отключва мистериите на историята ще разкаже Светослав Стамов в Бургас

Знаете ли, че малко парченце от кост на човек, живял преди хиляди години, може да ни каже повече за нашата история, отколкото хиляди материални артефакти? Добре дошли в странния свят на палеогенетиката, където авангардната ДНК наука се среща с археологията, за да пренапише разбирането ни за човешката история.  Палеогенетиката дава отговори..

публикувано на 10.12.24 в 09:10

Пол и Реми Хогарт създават пясъчна фигура посветена на Коледа

Пол и Реми Хогарт, които създават скулптури от пясък ще изненадат бургазлии с творба  посветена на Коледа. Тя е озаглавена „Пясъчно Рождество в Бургас“. В нея ще бъдат изобразени св. Богородица, Йосиф и бебето Исус в православен стил.  Пясъчната скулптура ще бъде изработена на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Община Бургас.  Пол и..

публикувано на 09.12.24 в 13:50

"Операция: Плюшено мече" ще зарадва с мечтани подаръци над 700 деца и младежи в неравностойно положение в Бургаско

" Операция: Плюшено мече" ще зарадва с желани коледни подаръци деца и младежи в неравностойно положение в цялата страна за 17 - та поредна година. Благодарение на дарители са изпълнени 11 865 желания. В Бургаска област те са 759, на деца и младежи от кризисни центрове, защитени жилища, центрове за настаняване от семеен тип, домове за хора с..

публикувано на 08.12.24 в 16:00

Венцислав Драчев, "Мистър Бургас" към младите: Бъдете отговорни, спортувайте и сбъдвайте мечтите си!

23-годишният Венцислав Драчев спечели конкурса  „Мистър Бургас“. Това е първият подобен конкурс, които се проведе в морския град. Събитието беше на 22 ноември. Негов организатор бе модната агенция на Ваня Маринова, която и лицензиант на конкурса. "Събитието протече много приятно и забавно, премина в спокойна атмосфера в три тура. Участваха 10..

публикувано на 08.12.24 в 14:00

Празникът на О-солената риба в Созопол събра гости от цялата страна (снимки)

През декември Созопол отново се напълни с хора, все едно отново сме в разгара на летния сезон. Откриването на фестивала на "О-солената риба" привлече стотици хора от цялата страна.  Морето вреше от паламуд, затова и не е случайно, че беше една от най-предпочитаните риби, независимо дали ще бъде веяна или маринована.  Кулинарното гуру..

публикувано на 07.12.24 в 14:30