Имат ли песните спиране

„Имат ли песните спиране“ е предаване за българска традиционна култура, което търси движенията във фолклора: 

- развитието и съжителството на народната музика и шлагера, духовата музика и сватбарските оркестри в синкретична връзка с хореографията, занаятите, говорния диалект, обичаите и бита; 

- взаимодействието, преливането, кръстосването на различни национални култури, изявено в Международните фолклорни фестивали и новата музика; 

- мястото на българската традиционна интонация и ритъм в транснационални музикални проекти; 

- паралели с чужда шлагерна и етнопоп музика; 

- съдбата на българското читалище като уникален културно-образователен модел в световен план. 

„Имат ли песните спиране“ се излъчва всяка събота от 14:05 до 16:00 часа 

Автор и водещ е Цвети Радева 

Публикации

Илияна Йотова

Илияна Йотова: Ще има онлайн платформа, която свързва българите по света

От Верона се дава началото на първия по рода си виртуален събор „На мегдана на другата България“.  Българи и почитатели на  българското фолклорно изкуство от цял свят ще се съберат на онлайн платформата . „Ние сме с тях и много ги обичаме“, каза..

публикувано на 20.06.20 в 12:58

Лондон пя и танцува български народни песни и танци на Първия събор "Древно наследство"

Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество. Пътуваха и се докоснаха до ехото на отминалите времена, за да срещнат себе си - на Първия фолклорен събор "Древно наследство" в британската столица. Harrow Leisure..

публикувано на 20.09.16 в 14:20

Певицата Влада Томова представя "Песничка за азбуката"

„Песничка за азбуката“ е проект на джаз певицата Влада Томова, която живее и работи в Америка, подпомогнат от деца в българското училище "Млади български гласове" в Ню Йорк. Песента е посветена на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на..

публикувано на 26.05.15 в 16:12

На Игнажден с музиканти от Бистрица в „Имат ли песните спиране“

На 20 декември, Игнажден, в  музикалното предаване „Имат ли песните спиране“ ще гостуват оркестър „Бистрица“ и формация „Шопкините“. В събота, след новините в 15 часа по програма  „Хоризонт“, ще засвирят на живо музикантите от село Бистрица, подготвили..

публикувано на 18.12.14 в 17:16

"Малешево пее и танцува" събра над 2800 участници в село Микрево

Близо 3000 самодейци от 12 държави се надпяват на откритата сцена на XI Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува" – Микрево, област Благоевград. В продължение на три дни – от 24-ти до 26-и октомври се надпяват и надиграват групи, музиканти  и..

публикувано на 27.10.14 в 15:58

"Рапсодия в синьо" с хор "Космически гласове" и Милчо Левиев – проект на Музикалната къща на БНР

  Ваня Монева – диригент на хор "Космически гласове" и музикален продуцент в БНР, гостува в предаването "Имат ли песните спиране" с Цвети Радева с покана за концерти в София и Благоевград. Най-младият хор в България получава изява в проекта "Пътуване в..

публикувано на 27.10.14 в 15:51

"Имат ли песните спиране" гостува на първата световна среща на културни средища във Велико Търново

Чуйте какво споделиха гостите от Англия, Бразилия, Африка, Аржентина и Испания пред микрофона на Цвети Радева във имровизираното студио на програма "Хоризонт" във Велико Търново.

публикувано на 02.10.14 в 18:13

"Имат ли песните спиране" представя група за автентичен фолклор от село Кутово

Народно читалище "Просвета-1937 г." село Кутово, община Видин поддържа народната традиция жива, съхранявайки песенния фолклор и националните костюми от региона. Носиите на самодейните групи от село Кутово имат над 200 годишна история. Повече за..

публикувано на 26.09.14 в 14:27

Предаването "Имат ли песните спиране" гостува на "Тараклъка пее и танцува"

На 12-и и 13-и юли предаването "Имат ли песните спиране" с Цвети Радева гостува на Първи фолклорен събор "Тараклъка пее и танцува" в местността "Тараклъка" в село Градище, община Левски. Предлагаме Ви снимков материал от събитието.

публикувано на 17.07.14 в 18:19

"Имат ли песните спиране" директно от 100-годишното читалище "Братя Миладинови - 1914" в Петрич

НЧ " Братя Миладинови - 1914 " гр. Петрич Ансамбъл 'Пролет" и Китаромандолинен оркстър - гости в предаването "Имат ли песните спиране" директно от 100 годишното читалище "Братя Миладинови - 1914" гр.Петрич

публикувано на 21.03.14 в 14:32