Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в подкрепа на свалянето на депутатския имунитет на Сидеров пред парламента

| обновено на 15.01.14 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Противници на управлението на БСП и ДПС свикаха демонстрация пред парламента непосредствено преди първото заседание за тази година, за да подкрепят свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

Засилено е полицейското присъствие около сградата на Народното събрание. Десетки коли на жандармерията и полицията са разположени по околните улици. Към този момент обаче почти няма протестиращи и обстановката остава спокойна. Не е спряно и движението по булевард "Цар Освободител". Причината за това е, че малкото на брой протестиращи бяха избутани от полицията близо до паметника на Цар Освободител, така че колите свободно могат да преминават през пътното платно. Полицията състави актове на двама от протестиращите заради опитите им да блокират движението по булевард "Васил Левски". Друг протестиращ бе задържан заради опит да блокира преминаването по булевард "Цар Освободител".

Полицаите са отвели Бисер Миланов - Петното и няколко от неговите привърженици, които стояха пред парламента, в два полицейски микробуса. Вероятно те са закарани в някое от районните полицейски управления. Няма информация със сигурност дали Бисер Миланов Петното е арестуван, или просто е отведен за справка.

Един от организаторите на протестите, Светозар Вълков обясни, че днешният протест няма да бъде радикален.

Идеята днеска изобщо не е за по-радикален протест. Не знам откъде тръгнаха тези слухове. Вероятно от хората, които организираха протеста на 10-и, който се провали, защото беше организиран много зле. Днес е традиционният протест, хората, които 216 дни не са спрели да протестират, за разлика от депутатите, които постоянно си удължават  ваканцията. Пак умишлено не изкарваме всичките си сили, защото хората са изморени, а днеска няма да се радикализира протестът. Засега очакваме тепърва студенти да дойдат, значително бройката ще е по-голяма. Ние искаме просто да покажем, че няма да се откажем, докато не видим промяна, прозрачност, и тя трябва да започне от оставка. 

За вечерта са насрочени демонстрации и във Варна, Велико Търново и Благоевград. Предишният опит за по-мащабна антиправителствена проява, който трябваше да съвпадне с годишнината от 10-и януари 1997-а година, се провали поради малкия брой на отзовалите се.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арестуваха Петното, Цацаров изиска всички сигнали и преписки за него

Главният прокурор разпореди проверка на всички дела срещу Бисер Миланов - Петното на територията на цялата страна. Възможно е държавното обвинение да поиска постоянен арест за Миланов.  Заплахи към екипа на bTV станаха повод за прокурорския интерес към..

обновено на 15.01.14 в 15:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52