Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско продължават

| обновено на 21.01.14 в 16:48
Снимка: БГНЕС
Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско продължават да протестират срещу ниските изкупни цени, предлагани от фирмите и умишленото, според тях, забавяне на кампанията. В 5 села децата не са отишли и днес на училище.

В момента хиляди тютюнопроизводители са блокирали пътя град Гоце Делчев - Пловдив, в района на село Кочан. Утре от всички села, в които има протести, ще се събират в село Абланица, откъдето е родом заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов.

Не исках да го казвам, но явно на тези фирми с външно участие не им пука. Едните са американски, другите – гръцки. Явно нямат тютюнопроизводителя срещу себе си за равен партньор, не ги интересува и хората какво правят. 

Най-радикално настроените жители на Вълкосел, които миналия петък поставиха началото на масовото недоволство, днес решиха децата им да отидат на училище, за да не се спират семейните надбавки.

До края на седмицата група народни представители ще внесат в парламента предложение за промяна в Закона за тютюна, даващ правото на производителите да продават 10% от продукцията без наложен акциз, каза депутатът от района Ахмед Башев. Искането бе внесено вчера в МС и НС от Съюза на производителите на ориенталски тютюни.

Башев обясни, че най-късно през март държавата ще се намеси в проблема с изкупната кампания на тютюна, ако дотогава той не бъде разрешен.

По информация на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, реколтата в района е 4500 тона, а качеството е много добро. Изкупените количества към момента са едва 800 тона или 17%. Комисиите на фирмите, които изкупуват тютюна, са едва 15 за 73 населени места.

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Законът за..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Национален празник на поезията в Смолян

В Смолян официално беше открит Националния празник на поезията. Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата.  Пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа" в града бе запален символичния огън на поезията. По традиция огънят се запалва от видни творци. Това е поредния празник и за..

публикувано на 02.10.24 в 06:32

Планова техническа профилактика на предаватели

На 2 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни: СОКОЛАРЦИ 4 на честота  88.2  MHz, ХАСКОВО 4 на честота 105.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg .

публикувано на 02.10.24 в 06:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран предприе ракетно нападение по израелската..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Минувачи застреляли нападателите, които извършиха терористична атака в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04