Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция създават обща компания за улесняване износа на ток от НЕК

| обновено на 24.01.14 в 15:34
Снимка: БГНЕС


България и Турция създават съвместна компания със седалище в южната ни съседка, която трябва да улесни износа на електроенергия от Националната електрическа компания и по този начин да стабилизира състоянието й. Това стана ясно след среща на енергийния министър Драгомир Стойнев с турския му колега Танер Йълдъз в София.

Двамата министри взеха политическо решение за изграждане в най-кратък срок на българско-турската газова връзка, по която се очаква да потече синьо гориво до 2 години.

Създаването в Турция на съвместна компания за износ на ток от НЕК е по предложение на нашата страна и това е един от начините за финансово стабилизиране на НЕК в най-скоро време, поясни Драгомир Стойнев. В момента има покупка и продажба на ток между България и Турция и те се допълват в това отношение, заяви Танер Йълдъз.

По въпроса за българско-турската газова връзка министър Стойнев каза, че България и Турция вече говорят не за намерения, а за начина, по който ще се реализират тези намерения. Според него интерконекторът е един от начините за разнообразяване на доставките. Стойнев и турският му колега са се договорили за конкретни срокове, в които ще бъде изградена тръбата и за начина, по който тя ще бъде построена. Дължината на газовата връзка ще бъде около 114 километра и, по думите на Стойнев, цената й ще бъде напълно поносима: 

Това, което се разбрахме на преговорите, е през месец март да имаме конкретно подписано споразумение за начина, по който ще бъде изграждана българо-турската връзка с конкретни срокове и с конкретни параметри. От българска страна изграждането ще се извърши от българския оператор, т.е. цялата отговорност ще се поеме от "Булгартрансгаз" и считаме, че оттук-нататък две години ще е срокът, в който връзката може да бъде изградена. 

По въпроса за съвместната електрическа компания между България и Турция, в която от българската страна ще участва НЕК, турският министър обясни:

Става дума за пренос на минимум 600 мегавата, който може да бъде увеличен реално между 1 300 - 1 400 мегавата. Това обаче не е достатъчно. Трябва да направим повече и се надявам, че в предстоящия период ще бъдат направени необходимите проучвания, така че да имаме яснота, каза министър Йълдъз.

Той коментира също дали Турция ще строи централа край Инеада и дали тя ще бъде атомна или газова.

В момента нямаме окончателна констатация за това място. Но това е едно от вероятните места, които са общо пет на брой. Смятаме, че разстоянието до България е както разстоянието от българската атомна централа до нас, както разстоянието на България до нас, изобщо не е много голямо. Например, ще ви кажа, че в Армения има атомна централа, която е на 30 км отдалечена от Турция. Но важното е тук да се намалят много рисковете и да бъдат изграждани едни наистина много сигурни централи, каза турският министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Войната се върна в Русия, която я започна

Полският държавен глава Анджей Дуда пристигна в Киев за честването на Деня на независимостта на Украйна. В реч за националния празник президентът Володимир Зеленски заяви, че е войната се е върнала в Русия, която я започна. По-рано той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ и призова и другите съюзници да ускорят доставките...

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Трафиканти на мигранти опитаха да се блъснат в лодка на гръцката брегова охрана, задържаха ги

Гръцката брегова охрана е открила огън по лодка с мигранти, за да спре рисково поведение на трафикантите. Те се опитали да се блъснат в лодка на гранична охрана. Трафикант се е опитал да блъсне гръцка патрулна лодка, за не бъде арестуван от граничните власти. Плавателният съд е потеглил от турския бряг с 13 мигранти, за да ги прекара..

публикувано на 24.08.24 в 11:48
Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли имат син

Суперзвездата на попмузиката Джъстин Бийбър обяви в Инстаграм, че със съпругата му Хейли вече имат син. Публикацията бързо събра милиони харесвания, отбелязва Франс Прес. „ДОБРЕ ДОШЪЛ У ДОМА, ДЖАК БЛУС БИЙБЪР“ - това е надписът под снимка на бебешко краче, увито в одеяло, която събра повече от 5 и половина милиона харесвания в мрежата...

публикувано на 24.08.24 в 11:41
Pleven Open`2024

Pleven Open`2024 - състезание по дебати

Плевен е домакин на национално състезание по дебати .  Днес и утре 20 отбора от ученици и студенти от цялата страна ще премерят сили в надпреварата Pleven Open`2024. Финалът е в неделя от 11.30 часа в зала „Катя Попова“, където ще има възможност дебатите да бъдат проследени и от публика.  Отборите ще покажат своите умения в това да съставят..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Жители на бедстващи от безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените места и да се търсят нови водоизточници.  За поредна седмица хората от Хаджидимитрово, Горно..

публикувано на 24.08.24 в 11:06

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни продължава да е активен пожарът до Кавала. Към действащите 130 огнеборци включиха още 80..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк пита ЕК заради тенденциозни проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16