Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка в страната започва да се нормализира

Снимка: БГНЕС

Втори ден продължават дългите опашки от тежкотоварни камиони на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост", съобщиха от "Гранична полиция" - Русе. Камионите изчакват в двете посоки, като общата дължина на колоните е повече от седем километра. Причина за затрудненото движение е затварянето на граничния пункт в посока Румъния за повече от денонощие заради лошата метеорологична обстановка там. Опашката се движи, няма технически проблеми, добавиха от "Гранична полиция".

Обстановката в Силистренска област започва да се нормализира и вече няма селища без ток и вода. Главните пътища за Русе и Шумен са отворени и проходими при зимни условия. Движението за Добрич се осъществява през село Попкралево. От Областното пътно управление препоръчват за Варна да се пътува по обходните маршрути - през село Войново, Алфатар и Тервел. Сутринта от силистренската автогара са тръгнали два автобуса за Варна и един за Русе. Предвид прогнозите за нови валежи утре от автогарата препоръчват гражданите да се информират по телефона за намеренията на превозвачите, преди да планират пътуване. Част от обходния път на Силистра между селата Айдемир и Калипетрово все още е непроходим. В Силистра улиците се почистват, но движението продължава да е силно затруднено. Има много непочистени квартални улици.

Пътят Ахтопол - Синеморец все още е затворен, а река Велека - в района на устието, е заляла пътното платно и сапьорска група от Военноморската база в Бургас чрез взрив ще освободи оттичането на водата, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев: 

Имаме нужда държавата да се намеси и да направим контролирани взривове, с които да позволим водата да се оттече, като по този начин ще намали своето ниво и ще може вече пътят да бъде проходим. 

Ако не се вземат спешни мерки, е възможно пропадане на пътя, каза областният управител Павел Маринов:

Сформирахме спешна група за бързо реагиране, която бе съставена от "Гранична полиция", от представители на военно поделение "Атия" и АПИ - Пътна инфраструктура. Решението беше с контролиран взрив да се осигури проток на водата към морето и до края на деня това трябва да стане.

Почистването на снега от улиците на Варна, както и почистването на подлезите и спирките продължава, съобщиха от Общината. Проблемът с електрозахранването на село Каменар е отстранен, съобщи кметът Светослав Райков. По данни на останалите кметове на варненските села Казашкото поле, Звездица и Константиново, обстановката е нормална при зимни условия и няма сигнали за спиране на ток и вода. Тази нощ в Социално-учебния професионален център "Д-р Анастасия Железкова" са настанени още двама бездомници, с които общият им брой става 98. От храма "Свети Андрей" са направили дарение с храни за хората в приюта. Над 100 сигнала за заледени участъци и паднали дървета и клони са постъпили при дежурния в Общината. Работата за тяхното почистване и извозване продължава. 

В Шуменско непроходими остават пътищата Габрица - Черноглавци и Каолиново - Становец. Три села в община Крушари и четири в Каварненско са без вода заради авария в помпена станция. Бедственото положение в бургаската община Руен е отменено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56