Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Цветанов твърди, че той е бил подслушван, заместник главният прокурор не знае

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че не знае дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил подслушван почти две години след едно от престъпленията, по които е обвиняем . 

За разрешено от съд искане за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Цветанов разказа днес защитникът му Менко Менков.

Докато се запознавал с материалите по едно от делата на Цветанов, Менков попаднал на приключено поради неефективност, но използвано преди това с разрешение на съдия специално разузнавателно средство. Според защитника подслушването е започнало през ноември миналата година, което е странно, тъй като въпросното дело срещу клиента му е за престъпление, извършено през февруари 2012.

Вярно ли е, че на 22 януари до прокуратурата е било изпратено искане за предсрочно прекратяване на използваните СРС-та за няколко лица, сред които и Цветанов, както твърди Менков?

Ето какво каза за "Хоризонт" заместник главният прокурор Борислав Сарафов:
Той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар. Така, както го е заработил, защитавайки и други обвиняеми и подсъдими, например братя Галеви. Ако трябва да направя по-нататъшен анализ, всеки един адвокат се храни от своите клиенти, в това, разбира се, няма нищо лошо. Адвокатската професия е уважавана, престижна и предполагам високо платена.
На въпрос каква би била ползата на адвокат Менков да твърди, че е имало такова незаконно или законно подслушване Сарафов отговори:
Пак казвам, в рамките на неговата защитна линия, би могъл да твърди всичко.
На въпрос възможно ли е той да не е знаел, че евентуално е бил подслушван бивишият вътрешен министър, Сарафов каза:
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за нас е обвиняемият Цветан Цветанов, лицето с три висящи дела и нищо повече. Дали е политик или не, прокуратурата не се интересува от това нещо. За нас просто той е обвиняем.
След новината Бойко Борисов отсече, че е грандиозен скандал да се подслушва опозицията, а лидерът на ДПС Лютви Местан обвини експремиера в неадекватност и параноя, която била на път да се превърне в тотална.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сарафов: Проверяваме дали Цветан Цветанов е бил подслушван

Не бих могъл да направя друг коментар на думите на адвокат Менко Менков, освен това, че той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар, каза пред "Хоризонт" заместник главният прокурор Борислав Сарафов .  Така, както го изработва, защитавайки и..

публикувано на 30.01.14 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50