Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През декември за болниците са изразходвани 138 милиона лева

| обновено на 31.01.14 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Средствата за декември, които са изразходвани за болниците, са в размер на 138 милиона лева. Националната здравноосигурителна каса ще им изплати 132 милиона лева, като за останалите 6 милиона лева ще се направи проверка. Тази сума ще бъде изплатена с парите за януари. Това съобщи председателят на надзорния съвет на Касата Людмила Петкова. Тя обясни, че когато болниците отчетат дейност над лимита, тя ще бъде проверявана и изплащана в рамките на три месеца. 

Д-р Дечо Дечев - директор на Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в София посочи, че идеята за проверка на надлимитната дейност е добра. Според него това, което е притеснително е, че все още не са ясни какви стойности по месеци ще бъдат посочени като заплащане от Здравната каса за всяка една болница:

За януари обаче е около 20 процента по-нисък от този, който е бил миналата година. Категорично няма да стигне. Ние сме го надвишили с около 25 процента, те ще бъдат отчетени като "надлимитна", до момента са казали, че ще я приемат.

Д-р Дечев каза също, че до края на годината след проверките Здравната каса винаги се разплаща с болничните заведения. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи политически реакции след изборния ден

"Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!", написа след профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след обявяването на първите прогнозни резултати от днешните избори 2 в 1. Екзитпол на "Галъп" към..

публикувано на 09.06.24 в 21:21
Фидиас Панайоту пред Европарламента в Страсбург.

24-годишен инфлуенсър ще е един от 6-мата кипърски евродепутати

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%.  Със..

публикувано на 09.06.24 в 21:05
Георги Киряков

Георги Киряков: Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС - нови предсрочни избори

Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, ако те нямат 121 гласа, хипотезата е нови предсрочни избори , защото няма да има парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство.  Прогнозата направи пред БНР политологът Георги Киряков и изтъкна, че със сигурност управлението ще бъде коалиционно. Ключовият въпрос е кои партии ще преговарят за..

публикувано на 09.06.24 в 21:02
Бени Ганц

Криза в Израел: Бени Ганц напуска военния кабинет

Израел изпадна в правителствена криза.  Бени Ганц - лидер на опозиционната формация "Национално единство" и най-популярен политик в страната според последните допитвания, обяви, че напуска военния кабинет, който бе сформиран непосредствено след нападението на "Хамас" преди 8 месеца. Мотивирайки оставката си, Ганц обвини премиера Бенямин..

публикувано на 09.06.24 в 21:01

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка

" Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори . Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията".  Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  "Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7% И допълни:  "ГЕРБ-СДС ясно..

публикувано на 09.06.24 в 20:32

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ-СДС - 26,7%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера остават..

публикувано на 09.06.24 в 20:23