Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните олимпийски игри в Сочи бяха открити

22-те зимни Олимпийски игри в Сочи, Русия са открити. 40-те хиляди зрители на стадион "Фищ" бяха посрещнати с безброй светлини и фойерверки. В началото на церемонията петте олимпийски кръга се спуснаха на стадиона под формата на снежинки, но очевиден технически проблем не позволи на петата снежинка да се "отвори". 

Талисманите на Олимпиадата - снежният леопард, мечокът и заекът се появиха на фона на музиката от популярния детски сериал "Ну погоди!"
 
Пред погледа за зрителите на стадиона и на милиардите пред телевизионните екрани премина цялата руска история в 18 отделни епизода. С помощта на визуални ефекти теренът на стадион се Фишт се преобразяваше от земното кълбо по време на Парада на нациите до бурен океан и град Санкт Петербург от времето на цар Петър Първи.  

Изтъкнатите съветски спортисти хокеистът Владислав Третяк и фигуристката Ирина Роднина запалиха огъня на олимпийските игри.

Председателят на МОК Томас Бах подчерта, че Олимпиадата е символ на обединението и уважението и пожела на спортистите и зрителите да й се насладят пълноценно: 

Олимпийският спорт обединява хората. Това е олимпийското послание, което спортистите разпространяват в страната домакин и по целия свят. Да, възможно е, дори когато се стремим към най-голямата победа в живота си, да изпитваме уважение към съперника.

Руският президент Владимир Путин обяви 22-те зимни Олимпийски игри за открити:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Откриването на "Сочи 2014" започна точно в 20.14 часа местно време

Тържествената церемония за 22-те зимни Олимпийски игри в Сочи започна точно в 20 часа и 14 минути московско време /18.14 часа българско време/. Часът символизира годината на най-голямото спортно събитие - 2014-та. В началото на церемонията петте..

обновено на 07.02.14 в 18:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща..

публикувано на 24.08.24 в 15:07
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда...

публикувано на 24.08.24 в 14:15
Фестивал на народното творчество и събора на чешмарите - Доспат

Фестивал на народното творчество и събор на чешмарите край язовир Доспат

Хиляди хора се събраха снощи в местността "Събора" край язовир Доспат за първата вечер от Фестивала на народното творчество и събора на чешмарите . Тази година празника в Доспат е по-специален, защото се отбелязва и 50-годишен юбилей от..

публикувано на 24.08.24 в 14:08