Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в с. Долна Кремена

Снимка: Петко Котларски

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в мездренското село Долна Кремена. Показани са предмети от бита на местните хора от началото на 20-и век.

В края на миналата година Настоятелството на читалището отправи молба към жителите на селото да предоставят свои запазени от миналото предмети. Идеята бе по-младото поколение да може да ги види, да се запознае с предметната култура на своите деди, с представата за бита преди век. На молбата веднага се отзоваха 10 души и в момента броят на автентичните предмети надхвърля 55.Снимка

Особено ценни са автентичните женски костюми, които са над 80-годишни - показани са две от характерните за селото носии, един влашки костюм и един от Ямболско. Всички платове (вълнени и копринени), всички черги, са изтъкани от местните жени. Цветовете са ярки и красиви.

Аранжирането на изложбата е дело на Петър Трифонов - художник, член на читалищното настоятелство. Амбицията на ръководството на читалището е постоянно да се събират нови предмети и сбирката да се обогатява.

Изложбата бе открита от кмета на селото Румен Серафимов.Той връчи на присъстващите дарители свидетелства за дарение и им благодари за това, че в името на общия замисъл те са предоставили предмети, които за тях носят скъпи спомени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Владимир Караджов е преподавател по социална и икономическа география в Югозападния университет в Благоевград

Приключенският роман "Етиопска приказка" – най-превежданата българска книга през 2018 година

Историите за съкровища, описани в книга, винаги са вълнували човечеството – и малкото, и голямото. Българският приключенски роман "Етиопска приказка", който се появи на пазара точно преди година, на 13 декември, 2017 г., се оказа най- превежданата българска книга на 2018-а. Авторът му има не по-малко интересна визитка.  Д-р Владимир Караджов е..

обновено на 13.12.18 в 14:12