Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция може да затвори Босфора за руски кораби в случай на насилие срещу кримските татари

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Чанаккале (Дарданелите), ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари. Референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен, тъй като фактически е анексия на Крим от страна на Москва.

Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума, като не са участвали в него. Той нарече
комични твърденията, че в компактно населените с кримски татари райони участието в референдума е било 70 на сто и подчерта, че те разчитат на подкрепата на Турция.

Според дипломатическите източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна, предвид на развитията в Крим. Турция иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверинитета на Украйна.

Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него. Блокирането на Босфора за руските кораби е опция, която Турция държи.

Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въведоха режим на водата в Халкидики

Заради продължителната суша на места в Халкидики е въведен режим на водата. Властите призовават туристите и местните хора да ограничат ползването на вода. Бедствено положение обявиха в община Пропонидас на Халкидики поради недостиг на вода. Към общината принадлежат едни от най-добрите плажове на Халкидики, като Каликратия, Муданя, Триглия и..

публикувано на 06.09.24 в 13:15

Пиян без книжка предизвика тежка катастрофа край Долна Оряховица, има пострадали

Неправоспособен и пиян водач причини тежка катастрофа на пътя между Долна Оряховица и село Драганово. Тежко е пострадало едно дете, а други две деца са откарани в болница за прегледи. Със счупен крак е петгодишното дете на пияният шофьор, участвал в катастрофата. Произшествието е станало днес около 11:00 часа. По първоначална информация..

публикувано на 06.09.24 в 13:03

Над 500 участници в щафетния Екиден Маратон в София

Над 500 са участниците в юбилейното издание на щафетния Екиден Маратон в София, който по традиция се провежда в Деня на Съединението. Състезателите са по шестима в отбор и представят дипломатически мисии, Българската армия, спортни и фирмени клубове. В маратона, който продължава до 13 часа, участват и деца. Участниците на първия пост..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

В гранично кюстендилско селце почитат загинали във войните

Граничното кюстендилско селце Кутугерци се е свило до петима постоянни жители и е със затихващи функции. През годината населеното място е пусто. На 6 септември обаче оживява, защото освен празника на Съединението, тогава се провежда ритуал войнишка служба в памет на загиналите от селото над 30 мъже. Техните имена са изписани на реставриран и..

публикувано на 06.09.24 в 12:53

Антъни Блинкън призова за финализиране на споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел и палестинското движение "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.  По думите му 90 процента от сделката вече е договорена.  "Наистина и от двете страни зависи да постигнат споразумение по оставащите въпроси“, заяви Блинкън на пресконференция в Хаити,..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

В София празникът започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 12:21

Зеленски пристигна в "Рамщайн" за срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във военновъздушната база Рамщайн в Германия за срещата на Контактната група за военна помощ за страната. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също ще участва в срещата. Преди отпътуването на Зеленски  главнокомандващият генерал Олександър Сирски обяви, че операцията на..

публикувано на 06.09.24 в 12:15