Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три руски бойни кораба преминаха през Дарданелите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три руски бойни кораба преминаха през пролива Чанаккале, Дарданелите, на път от Черно море за Средиземно море към сирийското крайбрежие. Корабите "Минск", "Оленогорски" и "Калининград" са от черноморската армада на Русия. При преминаването през пролива са били ескортирани от турски бойни катери.

Насочването на руските кораби към средиземноморските брегове става в момент, когато напрежението между Турция и Сирия отново ескалира. Вчера турски изтребители Ф-16 свалиха с ракета самолет МиГ-23 на сирийските военновъздушни сили.

Турският генерален щаб съобщи, че самолетът е бил свален заради нарушаване на турското военно-въздушно пространство. Според сирийската страна обаче Турция е проявила агресия, тъй като самолетът преследвал терористи край границата и не е прелетял към Турция. 

Напрежението в Източното Средиземноморие се повиши опасно поради сирийската криза. Три снаряда, изстреляни от Сирия, паднаха на турска територия в окръг Хатай. Сирийската военновъздушна отбрана днес е блокирала за 20 секунди радарите на турски изтребител Ф-16.

Турция изпрати и спецчасти край общата граница. Твърди се, че при евентуална турска военна намеса тюркмените в Сирия, които се сражават на страната на бунтовниците, също ще подкрепят турските части. 

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че Турция ще отговори незабавно на всяко предизвикателство от сирийска страна.

Никой да не се опитва да подлага на тест нашата решителност в това отношение, подчерта Давутоглу. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въведоха режим на водата в Халкидики

Заради продължителната суша на места в Халкидики е въведен режим на водата. Властите призовават туристите и местните хора да ограничат ползването на вода. Бедствено положение обявиха в община Пропонидас на Халкидики поради недостиг на вода. Към общината принадлежат едни от най-добрите плажове на Халкидики, като Каликратия, Муданя, Триглия и..

публикувано на 06.09.24 в 13:15

Пиян без книжка предизвика тежка катастрофа край Долна Оряховица, има пострадали

Неправоспособен и пиян водач причини тежка катастрофа на пътя между Долна Оряховица и село Драганово. Тежко е пострадало едно дете, а други две деца са откарани в болница за прегледи. Със счупен крак е петгодишното дете на пияният шофьор, участвал в катастрофата. Произшествието е станало днес около 11:00 часа. По първоначална информация..

публикувано на 06.09.24 в 13:03

Над 500 участници в щафетния Екиден Маратон в София

Над 500 са участниците в юбилейното издание на щафетния Екиден Маратон в София, който по традиция се провежда в Деня на Съединението. Състезателите са по шестима в отбор и представят дипломатически мисии, Българската армия, спортни и фирмени клубове. В маратона, който продължава до 13 часа, участват и деца. Участниците на първия пост..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

В гранично кюстендилско селце почитат загинали във войните

Граничното кюстендилско селце Кутугерци се е свило до петима постоянни жители и е със затихващи функции. През годината населеното място е пусто. На 6 септември обаче оживява, защото освен празника на Съединението, тогава се провежда ритуал войнишка служба в памет на загиналите от селото над 30 мъже. Техните имена са изписани на реставриран и..

публикувано на 06.09.24 в 12:53

Антъни Блинкън призова за финализиране на споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел и палестинското движение "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.  По думите му 90 процента от сделката вече е договорена.  "Наистина и от двете страни зависи да постигнат споразумение по оставащите въпроси“, заяви Блинкън на пресконференция в Хаити,..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

В София празникът започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 12:21

Зеленски пристигна в "Рамщайн" за срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във военновъздушната база Рамщайн в Германия за срещата на Контактната група за военна помощ за страната. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също ще участва в срещата. Преди отпътуването на Зеленски  главнокомандващият генерал Олександър Сирски обяви, че операцията на..

публикувано на 06.09.24 в 12:15