Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Пациентите няма да могат да влизат  болница без лична карта, тъй като тя ще стане фактически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели в болничната помощ да се въведен система, която ще позволи чекирането  на документа за самоличност при посещението на пациента. Идеята беше лансирана от шефката на касата Румяна Тодорова на изслушване в парламентарната здравна комисия, съобщава СЕГА

Още по-яростна войната за пациенти започват болниците. Причината за това стават новите правила за разпределяне на парите на здравната каса между лечебните заведения. Надзорният съвет на касата реши, че болниците няма да имат годишни прогнозни бюджети. Вместо това ще получават ориентировъчни стойности за разходите си месец за месец, обяснява СТАНДАРТ

Мобилни групи психолози да влязат във всички училища - дори в малките градове и села - върху такъв екшън план умуват от Министерството на образованието. Идеята е специалистите да са базирани във всеки областен град и да обикалят по-малките населени места, където достъпът до психологическа и психиатрична помощ е силно затруднен, пише  ПРЕСА

Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите. Първа това стори Топлофикация - София. Съвсем скоро и Софийска вода ще бъде принудена да последва примера й. От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че доставчикът на вода е злоупотребил с монополното си положение като е налагал лихви върху прогнозни сметки,  посочва ТРУД

Разделянето на гимназиалното обучение на два етапа - след 10 и след 12 клас е под въпрос, отбелязва МОНИТОР  като цитира образователния министър Анелия Клисарова. Мотивите й са, че самите учители давали разнопосочни мнения за това дали след 10 клас да се получава диплома за средно образование и след това всеки да решава дали да работи, или да учи висше.

Великденската трапеза ще излезе средно с 30% по-евтино от миналогодишната. Това показват изчисления на  ТЕЛЕГРАФ  на базата на действащите цени на основните продукти за празника. Според вестника намалението се дължи най-вече на по-ниската стойност на агнешкото и яйцата. 

Утре депутатите от земеделската комисия ще разгледат на второ четене Закона за собствеността и опазването на земеделските земи. След като преди два месеца БСП предложи тригодишна уседналост за гражданите и фирмите, които искат да купят земя в България, сега вече има поне три предложения за промени. Свои проекти ще внесат представители на БСП, ГЕРБ и "Атака", посочва  КАПИТАЛ ДЕЙЛИ

За промени в Изборния кодекс заговориха лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан. И двете партии се чувстват ощетени от разпределението на квотите в ЦИК, отбелязва ДУМАСъставът на ЦИК може да бъде увеличен с 1 до 3-ма души. Такава спешна промяна  на току-що приетия Изборен кодекс са обсъдили БСП и ДПС. Идеята възникнала на срещата между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и ДПС Лютви Местан на срещата при президента преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, обяснява  24 ЧАСА.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38