Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията "Да изчистим България за един ден"

| обновено на 26.04.14 в 16:03
Снимка: Община Враца
Днес и утре общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци заради националната кампания "Да изчистим България за един ден", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Ще бъде осигурен свободен достъп на транспортиращите боклука камиони до съществуващите общински и регионални депа. Днес, в 16-те регионални екоинспекции, ще има "зелен" телефон за въпроси на гражданите, свързани с организацията по предаване на отпадъците. Всичките 264 български общини се включават в кампанията Само в 33 общини са маркирани повторно вече почистени при предишни кампании райони, съобщи за "Хоризонт" говорителката на кампанията Мария Лазарова

Нямаме община, която да е отказала или населено място, което да е отказало участие в инициативата. Всички те за първа година получиха директно чували, ръкавици благодарение на добрия принос на много компании, които партнират на инициативата и които традиционно подкрепят. През последните три години, в които кампанията се провежда на национално ниво и има карта за маркиране на мръсните зони, тенденцията е намаляваща. През 2012 година, когато за първи път стартирахме, стартирахме с 3 000 маркирани места, миналата година бяха 1 494 , а тази година са малко над 900.

Тези, които в последния момент решат да се включат в почистването, могат да получат информация на телефон 0700 112 05 и на сайта на кампанията.

Над 80 тона отпадъци са събрани в Ловешка област по време на днешната кампания. В почистването са се включили 6 600 човека, представители на институциите в областта, областната администрация, бизнеса, граждани и доброволци. Най- много боклук е събран в Ловеч и Тетевен, където заедно с Троян са се включили и най-много хора в събирането на отпадъци. На язовир „Сопот“ Агенцията по рибарство и аквакултури е организирала и състезание по риболов, което е продължение на инициативата „Да ловим на чисто”.  В областта бяха почистени над 150 замърсени зони, сред които исторически паметници, паркове, градинки, зелени площи около пътища, брегове на водни обекти, междублокови пространства и нерегламентирани сметища.

Ученици, граждани и пенсионери участват доброволно в почистването на Сливен и околностите му. Организатори на инициативата са Община Сливен и Дирекцията на природен парк „Сините камъни”, които създадоха организация по събиране и извозване на сметта. Ученици от 8 сливенски училища и граждани се отзоваха на инициативата на управата на природния парк „Сините камъни” и започнаха почистване на най-посещаваните туристически дестинации в сливенския балкан: от началото на Хайдушката пътека до местността Карандила, и местностите Долапите, Селището, Тодоровото аязмо, Абланово и Равна река. Община Сливен осигури 10 000 чифта ръкавици и 14 000 чувала, за почистване на града. Съюзът на пенсионерите се включи в акцията с организиране на възрастните хора по квартали. Сливенци почистват междублоковите пространства, както и по поречието на трите реки в града, парковете „Юнак” и „Хамамбаир”, градинките край големи булеварди, крайградските местности и пътища за Бургас и с. Бяла. Кметът на Сливен Кольо Милев участва в почистването на района около Старческия дом.

Не се сбъднаха очакванията над 4 500 доброволци да участват в почистването в Плевен. Най-активно бяха чистени площите в парк "Кайлъка", булевард "Скобелев" и прилежащият парк. Малко бяха обаче групите за почистването на околоблоковите пространства и градинките до тях.

Над 6500 старозагорци се включиха в пролетното почистване. До обед бяха събрани и извозени над 150 тона битови отпадъци от зелените площи и крайградските територии. В кампанията се включиха около 3000 ученици, 250 студенти от Тракийския университет и  възпитаници на Домовете за деца, лишени от родителски грижи. За първи път тази година в подножието на парк Аязмото почистваха военнослужещи от Втора Тунджанска бригада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52