Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция строи нова бетонна стена по границата си със Сирия

Турция строи нова бетонна стена по границата със Сирия, за да спира нелегалните преминавания на хора и всякакъв вид нелегален трафик. Стената се изгражда край окръг Хатай, който е един от най-интензивните участъци по близо 900-километровата граница между двете държави.

Преградното съоръжение се предвижда да бъде с дължина 1200 метра и дебелина 3 метра. Практически то представлява стена, изградена от бетонови блокове с обща тежест 9 тона. Изграждането е започнало преди 2 дни в селото Кушаклъ, близо до нулевата точка на турско-сирийската граница. Досега са монтирани 150 бетонни блока. Предвижда се стената да бъде завършена в кратък срок.

Интересна особеност е, че тя ще бъде преносима и при необходимост блокове ще могат да се придвижват и по другите участъци на границата. Според турските източници това позволява да бъдат предотвратявани преминаванията не само на хора, но и да се пресече нелегалният трафик на горива, стоки и др.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово фолклорни ансамбъла – „Габровче“ и „Сивек“. Вечерта актьорите от дДраматичния театър, сред..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща акция , която завинаги е останала в нас". "Предприемаме едно начинание дръзко . Ние се..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена. Една от най-значимите промени е..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Предстоят  кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". Домакин е..

публикувано на 06.09.24 в 08:45
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Синът на Байдън се призна за виновен за 9 престъпления

Хънтър Байдън - синът на американския президент Джо Байдън - се призна за виновен по обвиненията за общо девет престъпления, предаде Франс прес.  Байдън-младши може да получи до 17 години затвор и да плати глоба над 1 милион долара. 54-годишният мъж призна вината си в деня, в който трябваше да започне избирането на съдебните заседатели за процеса...

публикувано на 06.09.24 в 08:24
Доналд Тръмп

Тръмп обяви - Мъск се съгласил да оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ  Доналд Тръмп заяви, че технологичният предприемач Илон Мъск се е съгласил да ръководи комисия в негово евентуално бъдещо правителство. Ще създам правителствена комисия за ефективност, натоварена да извърши пълен финансов одит, и такъв на федералното правителство, и да изготви драстични..

публикувано на 06.09.24 в 08:20
Павел Дуров

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването..

публикувано на 06.09.24 в 08:08