Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Андреева: Моделът на финансиране на болниците ще бъде променен

Снимка: БГНЕС
Моделът на финансиране на болниците ще бъде променен, заяви във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева. Ще има промени в постановлението, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения. Ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести. Министър Андреева смята, че промените се налагат, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите.

Именно въпросното постановление 94 предизвика лекарските протести вчера, а според председателя на Лекарския съюз Цветан Райчинов то ще лиши хиляди пациенти от лечение.

Във Варна министър Андреева заяви, че застава твърдо зад исканията на колегите си от Българския лекарски съюз, които призоваха да се актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който е с дефицит над 400 милиона.

За мен е изключително порочен подходът, при който болниците все повече търпят преса от страна на НЗОК. Аз ще призова и надзора на касата, все пак когато разпределя и приема бюджети в бъдеще да се съобразява с това, че публичният ресурс освен за лекарствени медицински изделия, за мен лично е много по-важно да отива за дейност, защото абсурдно големите, истински работещи лечебни заведения, да не могат да получат ресурса си за изработеното. 

Министър Андреева каза още, че няма подготовка за въвеждане на диагностично свързани групи, но уточни, че с помощта на Световната банка ще се изработи пътна карта за финансиране на здравеопазването, което ще създаде нов модел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лимитите ще доведат до фалити и закриване на болници, смятат лекари и пациентски организации

Лекари и пациентски организации са категорични, че постановлението за лимити при финансирането на болниците е незаконосъобразно и е прието "на тъмно". Постановлението за лимити в работата на лечебните заведения предизвика вчерашните лекарски протести...

публикувано на 16.05.14 в 12:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон, които притежават..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше..

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица...

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес..

публикувано на 29.08.24 в 18:58