Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В повечето големи градове има сигнали за нарушения

| обновено на 25.05.14 в 18:41
Снимка: БГНЕС

20 сигнали и жалби за нарушения са подадени в РИК - Стара Загора. Една от тях - за раздаване на пари от бял автомобил пред една от секциите, е проверен от полицията, но не е потвърден. Предстои проверка на сигнал, че в село Еленино представител на една политическа сила записвал кои от жителите на селото са гласували, а на останалите се е оказвал натиск да отидат до урните.

Под натиск на наблюдател от секционна избирателна комисия е запечатан кабинетът на кметския наместник в старозагорското село Плоска могила, там е разположена секцията за гласуване. Освен жалба в РИК, има подаден сигнал за самоуправство и в прокуратурата.  Случаят се проверява.

От 482 образувани секции в областта в последния момент са отпаднали две - в Казанлъшката многопрофилна болница и в санаториума на НОИ в Павел баня заради недостатъчен брой избиратели.

Прокуратурата се е самосезирала по случая с общинския съветник от Пазарджик Илия Джамбазов. За него се твърди, че участва в схема за купуване на гласове. Той е заснет по време на разговор за осигуряване на 200 гласа.

Общински съветник от Панагюрище е бил задържан в местното полицейско управление. Стоян Петрички няма заповед за арест и се намира в полицейски коридор с нареждането да остане там до края на изборния ден. От полицията отказват коментар с мотив, че действията им по разследването на търговия с вот се съгласуват с Районната прокуратура в Пазарджик.

16-та районна избирателна комисия в Пловдив реши, че няма извършено нарушение след подаден сигнал от училище "Пенчо Славейков" в квартал Столипиново. Подателят на сигнала твърди, че неправомерно са събирани личните карти на гласоподаватели. Проверката на място е установила, че такова нарушение няма,  но в същото време са били регистрирани списъци на гласоподаватели с адресите им, които са били в наблюдателите. В 17-а районна избирателна комисия за Пловдив област пък е постъпил сигнал от Асеновград, според който наплива от наблюдатели и застъпници създава проблеми при гласуването. 

Девет сигнала за нарушения са подадени в РИК - Варна. Още преди обед беше подаден сигнал затова, че непознат мъж, на когото по-късно самоличността беше установена, раздава по 50 лева в село Страшимирово, община Белослав. По предварителна информация той е имал общо пет хиляди лева, които трябвало да даде на сто избиратели. Сигналът е подаден в областната дирекция на МВР, по късно проверен от прокуратурата и такова нарушение поне до този момент не е установено, затова няма и досъдебно производство. Подобен сигнал беше подаден за мъж с все още неустановена самоличност, който е раздавал по 30 лева в центъра на село Въглен, община Аксаково. Освен това в една от секциите във Варна са раздавани календарчета с номера на една от политическите сили за агитация. След подадения сигнал е направена проверка и такова нарушение по-късно не е установено. 

11 жалби са постъпили в РИК - Добрич. Най-сериозният сигнал е за купуване на гласове.

12 жалби са постъпили в Районната избирателна комисия в Шумен. Една от тях е за разлепени агитационни материали на една от политическите партии пред СИК в Каспичан. След извършената проверка е разпоредено материалите незабавно да бъдат премахнати. От всички постъпили жалби в Районната избирателна комисия в Шумен, уважените са само две. Едната от тях е за Каспичан, а другата е за разлепени агитационни материали до секцията в СОУ "Васил Левски" в шуменския квартал "Тракия".

Късо съединение едва не подпали една от избирателните секции на Гимназията по строителство в Силистра. Проблемът е решен, без да се спира процесът на гласуване. В РИК са внесени 2 жалби за недопускане на политически представители в изборна секция в Кайнарджа и за незаконна агитация в Алфатар. Жалбоподателите твърдят, че политически ангажирано лице се разхожда из секциите с тениска с номер на бюлетината на конкретна партия. И двата  сигнала според РИК не са доказани. 

Общинска съветничка, която в разрез с Изборния кодекс е била член на секция в разградското село Стражец, бе отстранена следобед от Районната избирателна комисия - Разград, след като политическа сила е  подала жалба за нарушението. След предсрочно прекратените й правомощия в секцията е назначен друг член.Още две жалби за нарушения са постъпили в РИК-Разград през изборния ден. Те са за неправомерна агитация пред секции, включително от кмет на населено място, който е показвал образеца на бюлетината. Двата сигнала са проверени и отхвърлени като неоснователни и недоказани. 
Избиратели от цял жилищен блок в Кърджали изчезнаха от списъците. Според тях, секцията им била преместена в друга сграда, но никой не знае къде е тя. Така 20 души не успяха да гласуват за български представители в Европейския парламент. Хората се лутаха из секциите, без да открият имената си. Съседите се разделиха на групи и поддържаха връзка по телефона. Докато някои не можеха да открият имената си, на други им беше забранено да гласуват. 

В Районната избирателна комисия - Смолян са внесени два сигнала със съмнения за купуване на гласове, които са препратени към прокуратурата.

Три жалби от една и съща политическа сила са постъпили в РИК - Ямбол,  и трите, обаче, са били неоснователни, съобщи председателят на Районната избирателна комисия.

Струпване в секционните избирателни комисии на наблюдатели, застъпници и представители на една и съща политическа партия обърква членове на СИК-ове в Габрово. От РИК обявиха, че изборният ден протича нормално и няма данни за сериозни нарушения. Предизборни плакати, разлепени в близост до секция в габровско село, са премахнати по решение на РИК. 

Осем сигнала и жалби, постъпили в РИК - Плевен, се проверяват. Повечето сигнали са за непозволена агитация в близост и пред изборни секции. До обяд избирателната активност в областта надхвърли 8%.

Съобщение за стълпотворение пред офис на политическа сила и купуване на гласове е изпратено на електронната поща на РИК - Видин. Към жалбата са приложени и снимки. Сигналът е препратен на прокуратурата, съобщи председателят на РИК Авакум Бондов. 

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение, съобщиха от РИК - Враца. От електроразпределителното дружество ЧЕЗ работят за отстраняване на повредата. Липсата на електрозахранване не пречи на избирателния процес, уточниха от комисията и допълниха, че във Врачанска област навреме са отворили общо 308 секции, където могат да упражнят вота си 171 600 души. 

Районната избирателна комисия в Монтана е предупредила секционната комисия в село Бързия, община Берковица, да не допуска извършването на устна агитация в помещението за гласуване. Санкцията е след проверка на сигнал по телефона. Очевидци твърдят, че това е станало чрез утвърдителен отговор на въпрос на избирател дали да отбележи определен номер в бюлетината. Трима от осемте члена на секционната избирателна комисия са потвърдили, четирима са отрекли това да се е случило.

Над 20 сигнала за нарушения и съмнения за престъпления срещу свободния избор е получила Районната избирателна комисия в Благоевград. Повечето от тях са за наличие на агитационни материали в близост до местата за гласуване. Пет са по-сериозните жалби, по които още работи полицията и прокуратурата. Съмнения за купуване на гласове и контролиран вот е засечено в ромския квартал в Петрич, а в търменското село Долно Дряново са били давани бюлетини с предварително отбелязано предпочитание. Прокуратурата в Разлог проверява сигнал за явна агитация от страна на кмета на село Долно Драглище и директора на Дома за хора с физически увреждани в избирателната секция в социалната институция.

Сигнал за купуване на гласове в дупнишкия ромски квартал "Гиздова махала" е постъпил към 11 часа в РИК - Кюстендил. Сигналът е препратен в Районната прокуратура в Дупница и до Окръжната прокуратура в Кюстендил по компетентност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание. Всички те отчитат и коренно..

публикувано на 12.07.24 в 10:31