Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право и справедливост" на Ярослав Качински победи на евроизборите в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победител в евроизборите в Полша е опозиционната партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, а сензацията - получилата 7 процента партия "Нова десница", чиято цел и излизане на страната от Европейския съюз. 

Изборите преминаха при много слаба активност на избирателите - само 22 процента. Самата Полша, от гледна точка на изборните преференции е разделена на две части. Варшава и западната част на страната гласуват за партията на премиера Доналд Туск, а източната подкрепя десните сили на Качински. Управляващите най-вероятно щяха да имат много по-нисък резултат, но благодарение на събитията в Украйна успяха да активизират част от своите избиратели.

Голямата сензация на изборите е партията "Нова десница" на бившия публицист и депутат Януш Корвин Микке. Тя получи 7,5 процента с лозунга за излизане на Полша от Европейския съюз и екзотични предложения - да се отмени плащането на данъци например. Електоратът на партията "Нова десница" е от млади хора. Този факт говори за отрицателен вот и неприемане на стария политически елит от младото поколение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Партията на премиера Виктор Орбан е победител на евровота в Унгария

С 52 процента изборен резултат управляващата партия на премиера Виктор Орбан спечели евровота в Унгария. Изненадващо на второ място се класира крайно дясната партия "Йоббик".  С този резултат националистите изпревариха социалистическата партия...

публикувано на 26.05.14 в 14:43

Управляващите партии печелят евроизборите в Унгария и Румъния

Управляващата десница в Унгария печели убедително изборите за Европейски парламент. Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан взе над половината от гласовете при активност под 30 на сто. Крайнодясната партия "Йобик" е втора, а социалистите са трети...

публикувано на 26.05.14 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС в у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за..

публикувано на 01.10.24 в 18:14
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Разширяване на конфликта в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "огромна трагедия" разрастването на конфликта в Близкия изток. В първото си интервю за започващия днес втори мандат, дадено съвместно за БНР и БНТ, Георгиева..

публикувано на 01.10.24 в 17:59

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

"Светулки RUN" ще озари Борисовата градина за седма поредна година

Тази вечер Борисовата градина в София ще бъде озарена от челниците и фенерчетата на участниците в бягане, което има за цел да подкрепи трудноподвижни или незрящи хора. Инициативата се организира за седма година от Софийски планински клуб и ще..

публикувано на 01.10.24 в 17:32

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, която поиска да напусне Ливан.  Правителственият "Еърбъс" със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17.00 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата..

публикувано на 01.10.24 в 17:25
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Големият въпрос е интегрирането на радикалните партии в демократичната политическа система

Победата в Австрия на Партията на свободата постави поне два фундаментални въпроса - какво е бъдещето на санитарния кордон за изолиране на тези по-радикални и по-крайни партии, може ли този подход да продължи, когато тези партии печелят мнозинства и..

публикувано на 01.10.24 в 17:22

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през..

публикувано на 01.10.24 в 17:13